Listopad to czas, kiedy ciepły koc, dobra książka i kubek czegoś pysznego stają się najlepszym planem na deszczowy dzień. Pewnie właśnie wtedy najchętniej sięgasz po smaki, które kojarzą się z przytulnością, np. cynamon, wanilia, dynia czy karmel? Jeśli też to czujesz, mam coś, co może cię naprawdę zachwycić. W popularnych marketach – w tym także w Biedronce – pojawił się produkt, który od razu podbija serca wszystkich fanek (i fanów!) jesiennych aromatów.
Po jaki napój do kawy warto sięgnąć w Biedronce?
Alpro barista caramel flavour to napój owsiano-sojowy o cudownie karmelowym smaku i zapachu. Gdy dodasz go do kawy, nie musisz jej już dosładzać cukrem ani kombinować z syropami. Dobrze się pieni (możesz wlać go do spieniacza jak zwykłe mleko) i nie rozwarstwia ani nie warzy w gorącej kawie.
Dodatkowo ten napój:
- nie zawiera laktozy
- jest w 100% roślinny, a więc odpowiedni dla wegetarian i wegan
- wzbogacony jest w wapń, witaminę B12 oraz witaminę D
Jeśli więc uwielbiasz kawę z mlekiem i marzysz, by smakowała jak z ulubionej kawiarni, ale była bez laktozy, za to z subtelną karmelową nutą, to idealne rozwiązanie dla ciebie.

Gdzie znaleźć napój Alpro barista caramel flavour i ile kosztuje?
Znajdziesz go w kartonach 1l, zwykle czeka na półce z napojami roślinnymi. Regularna cena w Biedronce to 6,79 zł. Jednak zauważyłam, że często bywa w promocji typu 1+1 (ostatnio kupiłam 2 kartony w cenie 4,99 zł każdy). Warto wtedy zrobić większy zapas, bo ten napój dobrze się przechowuje i ma bardzo długi termin ważności. Produkt bywa też dostępny w Lidlu, więc zerkaj na półki również w tym sklepie.
Jak wykorzystać napój owsiano-sojowy o smaku karmelu?
Idealnie sprawdza się nie tylko do kawy. Przydaje się także:
- Do owsianki – jeżeli gotujesz płatki na mleku, spróbuj raz ugotować je na tym napoju. Owsianka nabierze delikatnego karmelowego smaku – szczególnie dobrze pasuje z bananem, orzechami włoskimi i cynamonem.
- Do smoothie – szczególnie bananowych. Dodaj mrożonego banana, garść płatków owsianych, trochę Alpro barista caramel flavour i odrobinę masła orzechowego. Masz deserowe smoothie, które z powodzeniem zastąpi śniadanie.
- Do naleśników i ciast – zamiast mleka, dodaj ten napój. Twoje ciasto naleśnikowe czy do gofrów nabierze lekko karmelowej nuty – świetnie pasuje do jesiennych dodatków, np. jabłek z cynamonem albo kremu z kaszy jaglanej.
- Do „złotego mleka” – jeśli robisz sobie wieczorne „golden milk” z kurkumą, imbirem i cynamonem, ten napój świetnie się sprawdzi jako baza. Przełamie ostrość przypraw swoją słodyczą.
- Do domowego budyniu – idealnie zastępuje zwykłe mleko i dodaje karmelowego aromatu.
Jeśli więc masz ochotę na coś słodkiego i roślinnego, ale nie chcesz rezygnować z dobrego smaku, ten napój może stać się twoim nowym jesiennym ulubieńcem. Sprawdzi się też, gdy będziesz mieć gości, którzy nie piją krowiego mleka. Warto mieć choć jeden kartonik w szafce z zapasami.
















