Kiedy latem dojrzewają mirabelki, wiele osób zapełnia nimi słoiki. Ale czy wiesz, że zaraz obok może rosnąć coś, co również zasługuje na uwagę? Jej owoce są drobne, ciemnogranatowe i rosną w gęstych, kolczastych zaroślach. Dojrzałe owoce z daleka mogą przypominać borówki lub małe śliwki. Mają cierpki, bardzo kwaśny smak i charakterystyczny, lekko ziołowy zapach. To śliwa tarnina, którą często mijasz, nie wiedząc, co tracisz. Jej gęste, cierniste gałązki są schronieniem dla wielu zwierząt. Dodatkowo, ścinane jesienią i zimą, są bardzo twarde i odporne na wilgoć - dlatego tak często są używane do budowy tężni.
Gdzie można znaleźć tarninę?
Tarnina rośnie dziko w całej Polsce. Szczególnie na skrajach lasów, przy polnych drogach, na miedzach i w zaroślach. Występuje powszechnie na terenach nizinnych i w niższych partiach gór. Chętnie tworzy krzyżówki z innymi śliwami. Prawdopodobnie to właśnie z tarniny w połączeniu z ałyczą powstała dobrze znana śliwa domowa. Można powiedzieć, że tarnina jest jej „matką”.
Tworzy zwarte, nieco nieprzystępne kępy. Latem raczej nie rzuca się w oczy. Kiedy jednak we wrześniu i w październiku zaczynają dojrzewać owoce, jej gałązki uginają się pod ciężarem drobnych, granatowych kuleczek. Owoce będą najlepsze w październiku, ale warto zapisać sobie, gdzie rośnie krzew - by wrócić do niego, gdy nadejdzie czas. Oprócz owoców tarniny jeszcze latem możesz wykorzystywać też liście. Zbieraj je właśnie teraz, latem, zanim owoce dojrzeją. Susz w cieniu lub w suszarce do żywności, a potem parz jak herbatę. Mają łagodny smak i dobrze komponują się z innymi ziołami.
Jak przygotować owoce tarniny do jedzenia?
Nie sięgaj po nie od razu po zerwaniu. Ich smak na surowo jest bardzo cierpki. Żeby nadawały się do jedzenia, trzeba je przemrozić – dokładnie tak jak aronię. Możesz poczekać na pierwszy przymrozek lub zebrać owoce wcześniej i włożyć je na kilka dni do zamrażalnika. Po tym zabiegu stają się znacznie łagodniejsze i można z nich zrobić wiele ciekawych rzeczy.
7 pomysłów na przetwory z tarniną
Owoce tarniny wykorzystasz do przetworów na słodko i w wytrawnej wersji. Tarnina będzie doskonała m.in. jako sos do czerwonych mięs: schabu, dziczyzny czy kaczki. Poza tym zrobisz też:
- mus z tarniny
Po przemrożeniu owoce rozgotuj i przetrzyj przez sito. Taki mus możesz jeść łyżeczką lub dodawać do owsianki czy jogurtu. - powidła tarninowe
Długo smażone na małym ogniu, z dodatkiem niewielkiej ilości cukru, mają intensywny smak i piękny kolor. - marynowana tarnina
Owoce tarniny możesz marynować w zalewie octowej z przyprawami i ziołami. Przed włożeniem do słoików przebij każdy owoc wykałaczką. Wtedy zalewa przeniknie łatwiej w głąb owoców. - galaretka tarninowa
Przezroczysta, lekko cierpka galaretka będzie ciekawym dodatkiem do serów i pieczywa. - suszone owoce tarniny
Owoce po przemrożeniu możesz również suszyć. Będą ciekawym składnikiem zimowych herbat owocowych. - dżem z tarniny i jabłek
Kwaśna tarnina świetnie łączy się ze słodkimi jabłkami. Dobrze gęstnieje bez dodatku żelatyny.
AdobeStock severga
















