5-minutowa młoda kapusta z patelni ma też inną zaletę. Im krócej ją dusisz, tym mniej zapaszków pozostaje w domu - nie trzeba wietrzyć mieszkania godzinami. A wszyscy wiemy, jak potrafi dawać znać o sobie - również sąsiadom. 1 szybki trik i równie szybkie przygotowanie młodej kapusty ułatwi wszystkim życie - również tobie.

Trik 3 w 1 na szybką młodą kapustę z patelni

Jeśli zależy ci na czasie, poszatkuj liście jak najcieniej i bez twardszych części (drobno starte części bliższe nasady wykorzystasz na surówkę). Same liście uduszą się na patelni z dodatkami jak szpinak - raz-dwa. Po poszatkowaniu cienko kapusty opłucz ją zimną wodą w zlewie, a następnie przelej starannie wrzątkiem. Odłóż na chwilę i zajmij się resztą. Wyparzona młoda kapusta wstępnie zmięknie, ale to nie jedyna zaleta tego triku. 

Parzenie pomoże też pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń: pyłu, ziemi i resztek oprysków. Dodatkowo odświeży też smak młodej kapusty. Gdy jej główki dłużej poleżą, mogą nabrać stęchłego zapaszku i smaku. Parzenie pomaga się tego pozbyć. Przy tym triku kapusta nie ma szans zmienić koloru na bury - bo samo duszenie będzie bardzo krótkie. Tak zrobiona kapusta z patelni będzie miękka, ale miejscami al dente (na ząb).

Jeśli nie przepadasz za taką młodą kapustą w takiej wersji, wydłuż czas duszenia o 5-10 minut, ale nie przykrywaj patelni do końca - pozostaw przerwę. Odparujesz nadmiar płynu z patelni, a kolor kapusty pozostanie wyrazisty - zielony.

Przepis na 5-minutową młodą kapustę z patelni

Składniki:

  • 1 niewielka główka młodej kapusty lub 1/2 główki „dorosłej”, większej
  • kawałek wędzonki (wg uznania, może być boczek lub kiełbasa), ewentualnie 1 łyżka oleju do podsmażenia cebuli
  • 1 pęczek dymki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
  • świeże zioła do smaku, np. oregano i tymianek
  • 1 duża szczypta suszonych ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Dodatkowo, opcjonalnie: posiekany koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój wędzonkę i zacznij rumienić ją na suchej patelni. Jeśli jest chuda, dodaj odrobinę oleju. Pokrój cebulkę w kostkę, posiekaj czosnek, posiekaj też szczypiorek i odłóż.
  2. Gdy wędzonka się smaży, obierz kapustę z wierzchnich, brzydkich i uszkodzonych liści.
  3. Poszatkuj cienko kapustę (ręcznie lub robotem). opłucz na sicie pod bieżącą wodą i przelej wrzątkiem.
  4. Do wytapiającego się tłuszczu na patelni dodaj cebulkę i czosnek oraz posiekane świeże zioła. Przesmaż krótko, 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć, mieszając.
  5. Dodaj kapustę, wymieszaj, dopraw solą, cukrem lub miodem, pieprzem i suszonymi ziołami.
  6. Przykryj i duś 3-4 minuty na średnim ogniu. 
  7. Na 30 sekund przed końcem wlej ocet i wymieszaj. Zdejmij z palnika.

Podawaj młodą kapustę posypaną szczypiorkiem i / lub koperkiem.