Otóż w Konkursie na Najlepsze Łaskarzewskie Danie z Ziemniaka triumf odniósł niezwykły wypiek, czyli łaskarzewski bezsernik ziemniaczany. W tyle pozostawił kochane przecież przez wszystkich placki ziemniaczane czy uwielbiane przez dzieci frytki.
Dlaczego warto zwrócić na wspomniany bezsernik uwagę? W odróżnieniu do coraz bardziej popularnych serników bez sera, nie użyto do jego przygotowania żadnego klasycznego zamiennika, takiego jak kasza jaglana czy tofu. Zamiast tego w bezserniku wylądowały ziemniaki, w końcu główny bohater łaskarzewskiego festynu.
Jak smakuje „sernik” z ziemniaków?
Jak to smakuje? Zaskakująco dobrze! Kto by się spodziewał, że kartoflane puree tak świetnie może zastąpić twaróg w cieście? No właśnie, na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że to niemożliwe.
Tymczasem sprytna kombinacja paru składników sprawia, że ciasto wcale nie wychodzi za ciężkie, tylko dokładnie tak jak trzeba – jest puszyste i podobne w strukturze do zwykłego sernika. Spróbuj sam, oto przepis udostępniony przez samych autorów-zwycięzców zabawy. Recepturę opracowała samodzielnie grupa rodziców dzieci z niepełnosprawnościami.
Przepis na bezsernik ziemniaczany
Składniki na ciasto:
- 2,5-3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g margaryny zimnej
- 3 żółtka
Składniki na masę:
- 600 g ziemniaków
- 4 jajka
- 20 g mąki migdałowej
- 50 g budyniu w proszku
- 50 g margaryny zimnej
- 110 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- Otarta skórka z cytryny
Przygotowanie:
- Wyrób ciasto kruche z podanych składników, możesz pomóc sobie nożem, by nie ogrzać zanadto ciasta. Podziel wyrobione ciasto na dwie części, jedną owiń w folię i odstaw do lodówki.
- Drugą częścią ciasta wyklej tortownicę o średnicy 26 cm lub średniej wielkości formę prostokątną. Wcześniej blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Wyłożone ciasto ponakłuwaj widelcem i zapiecz w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200 st. C.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odlej wodę i przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj ziemniaki z pozostałymi składnikami na masę a la serową i wyłóż na podpieczony wcześniej spód. Na tę warstwę możesz wyłożyć także warstwę świeżych owoców lub owoców z puszki. Następnie zetrzyj na wierzch schłodzone kruche ciasto. Piecz całość przez 1 godzinę w temperaturze 180 st. C.
- Następnie ostudź i posyp cukrem pudrem.
- Ciasto osiągnie właściwy „stan skupienia” dopiero po kilku godzinach w lodówce, po uprzednim ostudzeniu.
Smacznego!
Źródło: wirtualnygarwolin.pl

















