Otóż w Konkursie na Najlepsze Łaskarzewskie Danie z Ziemniaka triumf odniósł niezwykły wypiek, czyli łaskarzewski bezsernik ziemniaczany. W  tyle pozostawił kochane przecież przez wszystkich placki ziemniaczane czy uwielbiane przez dzieci frytki.

Dlaczego warto zwrócić na wspomniany bezsernik uwagę? W odróżnieniu do coraz bardziej popularnych serników bez sera, nie użyto do jego przygotowania żadnego klasycznego zamiennika, takiego jak kasza jaglana czy tofu. Zamiast tego w bezserniku wylądowały ziemniaki, w końcu główny bohater łaskarzewskiego festynu. 

Jak smakuje „sernik” z ziemniaków?

Jak to smakuje? Zaskakująco dobrze! Kto by się spodziewał, że kartoflane puree tak świetnie może zastąpić twaróg w cieście? No właśnie, na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że to niemożliwe.

Tymczasem sprytna kombinacja paru składników sprawia, że ciasto wcale nie wychodzi za ciężkie, tylko dokładnie tak jak trzeba – jest puszyste i podobne w strukturze do zwykłego sernika. Spróbuj sam, oto przepis udostępniony przez samych autorów-zwycięzców zabawy. Recepturę opracowała samodzielnie grupa rodziców dzieci z niepełnosprawnościami.

Przepis na bezsernik ziemniaczany

Składniki na ciasto:

  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g margaryny zimnej 
  • 3 żółtka

Składniki na masę:

  • 600 g ziemniaków 
  • 4 jajka
  • 20 g mąki migdałowej 
  • 50 g budyniu w proszku 
  • 50 g margaryny zimnej
  • 110 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Otarta skórka z cytryny

Przygotowanie:

  1. Wyrób ciasto kruche z podanych składników, możesz pomóc sobie nożem, by nie ogrzać zanadto ciasta. Podziel wyrobione ciasto na dwie części, jedną owiń w folię i odstaw do lodówki. 
  2. Drugą częścią ciasta wyklej tortownicę o  średnicy 26 cm lub średniej wielkości formę prostokątną. Wcześniej blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Wyłożone ciasto ponakłuwaj widelcem i zapiecz w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200 st. C.
  3. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odlej wodę i przeciśnij przez praskę.
  4. Wymieszaj ziemniaki z pozostałymi składnikami na masę a la serową i wyłóż na podpieczony wcześniej spód. Na tę warstwę możesz wyłożyć także warstwę świeżych owoców lub owoców z puszki. Następnie zetrzyj na wierzch schłodzone kruche ciasto. Piecz całość przez 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. 
  5. Następnie ostudź i posyp cukrem pudrem.  
  6. Ciasto osiągnie właściwy „stan skupienia” dopiero po kilku godzinach w lodówce, po uprzednim ostudzeniu.

Smacznego!

Źródło: wirtualnygarwolin.pl