Pieczona, a właściwie palona biała czekolada, bo tak określa się ją w cukiernictwie, to zwykła tabliczka poddana procesowi karmelizacji. A ponieważ sama zawiera już tłuszcz i cukier, masz do czynienia z jednoskładnikowym przepisem.

Technika wydaje się niecodzienna, ale wykonanie jest banalnie proste. Wymaga tylko trochę cierpliwości, jako że masę trzeba mieszać co 10 minut. W ten sposób stworzysz między innymi krem z palonej białej czekolady do tortu, polewę do sernika lub dekorację muffinek.  

Po co piec białą czekoladę?

Trik jest idealny nie tylko dla miłośników eksperymentów cukierniczych, ale także tych, którzy nie przepadają za smakiem białej czekolady i uważają, że jest zbyt mdła. Co dzieje się, kiedy ją upieczesz? Początkowo oczywiście się roztopi (pamiętaj, żeby użyć „prawdziwej" tabliczki, o zawartości tłuszczu kakaowego minimum 30%, inaczej może być zbyt sucha).

Należy ją wtedy rozsmarować na cienką warstwę, a potem co 10 minut mieszać i ponownie rozprowadzać szpatułką, żeby karmelizacja przebiegała równomiernie. Czekolada stopniowo będzie zmieniać kolor, aż w końcu zyska karmelową barwę. Co najważniejsze, pogłębi się także jej smak. Odnajdziesz w niej subtelne nuty toffi, orzechów, a nawet kawy. 

Palona biała czekolada krok po kroku

Na początku wybierz odpowiedni składnik – bez żadnych domieszek, na przykład stabilizatorów, które mogą wpłynąć na to, jak czekolada będzie się zachowywać w piekarniku. Szukaj produktu wysokiej jakości, o jak największej zawartości tłuszczu. Jeśli na początku procesu zauważysz, że tabliczka słabo się rozpuszcza, możesz wmieszać do niej łyżkę masła kakaowego lub neutralnego oleju. By zrobić paloną białą czekoladę, wykonaj kolejne kroki:

  1. Przygotuj blachę z wyposażenia piekarnika. Wyłóż ją silikonową matą. Niestety nie sprawdzi się zwykły pergamin, bo podczas rozsmarowywania czekolady będzie się rwał. W ostateczności możesz użyć po prostu „gołej" blaszki, jeśli nie ma zniszczonej powierzchni. 
  2. Pokrój czekoladę w mniejsze kawałki i umieść ją na silikonowej macie. Podgrzewaj ją w 120°C przez 10 minut. W tym czasie powinna się roztopić.
  3. Rozsmaruj czekoladę szpatułką po całej powierzchni maty, tak by powstała cienka warstwa. Piecz ją przez około 30–40 minut. Co 10 minut mieszaj ją i ponownie rozprowadzaj szpatułką po blaszce. 
  4. Kiedy masa osiągnie złotobrązowy kolor, wyjmij ją z piekarnika. Wystudź ją i połam na cząstki.  

Do czego można wykorzystać paloną białą czekoladę?

Kiedy czekolada z powrotem zastygnie, możesz ją po prostu chrupać do mocnej czarnej kawy. Pamiętaj jednak, że nadal jest bardzo słodka, więc lepiej ją wykorzystać do deserów, gdzie ciekawie urozmaici podstawowy przepis. Nie pożałujesz na przykład, gdy przyrządzisz krem z palonej białej czekolady do tortu. Powstanie w bardzo prosty sposób na bazie mascarpone.

Możesz także roztopić karmelkowe cząstki w śmietance kremówce w proporcji 1:1, żeby stworzyć polewę do ciast lub babeczek. Palona czekolada przyda się też do takich deserów jak: