Sałata masłowa to chyba najpopularniejsza odmiana tego warzywa w Polsce. Rośnie niemal w każdym ogródku. Swoją popularność zawdzięcza także prostocie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by zrobić z niej przepyszny dodatek do obiadu. Pasuje do kotleta, mielonego i ryby.

Sprawdzi się również w daniach jarskich. Jednak, by smakowała naprawdę genialnie, warto przygotować do niej wyrazisty i kremowy sos. Z przepisu Remigiusza Rączki wychodzi idealny, dzięki sprawdzonej metodzie pół na pół.

Jak zrobić kremowy sos do sałaty metodą pół na pół?

Remigiusz Rączka przygotowuję prostą sałatkę do obiadu, w której główną rolę odgrywa właśnie sałata masłowa. Rwie ją na kawałki (pamiętaj, aby sałaty nie kroić metalowym nożem, bo stanie się gorzkawa) i łączy z rzodkiewką i kremowym, białym sosem. Sos robi metodą pół na pół. Łączy taką samą ilość kwaśnej śmietany z jogurtem naturalnym. Dzięki temu wychodzi lżejszy i delikatniejszy w smaku, a także bardziej kremowy. Dodaje do niego świeży koperek oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Taka sałata wychodzi chrupiąca, wyrazista i aromatyczna. Idealna na letnie dni.

Przepis na sałatę masłową na gęsto

Ten przepis jest na dużą miskę sałatki, która wystarczy dla 6-8 osób. Jeśli potrzebujesz mniejszej porcji, podziel składniki na pół.

Składniki:

  • 2 główki sałaty masłowej
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki umyj, usuń z nich ogonki i pokrój na plasterki. Przełóż do miski.
  2. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Dodaj do rzodkiewek.
  3. Koperek posiekaj drobno, dodaj do śmietany wymieszanej z jogurtem naturalnym. Dopraw solą i pieprzem. Sosem zalej warzywa i wymieszaj. 

Jak zmienić przepis na sałatę masłową na gęsto?

Jeśli chcesz zrobić tę sałatę, a zabrakło ci jakiegoś produktu, to nic się nie martw, podaję proste zamienniki.

  • Rzodkiewki możesz zamienić na świeże ogórki. Młodych nie musisz nawet obierać. Pokrój je w plasterki i dodaj do sałaty. Sałatka z nimi wyjdzie równie chrupiąca.
  • Zamiast koperku sprawdzi się posiekany drobno szczypiorek, który nadała sałacie odrobinę pikantności.
  • Sos możesz przygotować jedynie ze śmietany (będzie bardziej kwaśny) lub tylko z jogurtu naturalnego (wyjdzie delikatniejszy, ale też rzadszy).
  • Jeśli nie masz akurat sałaty masłowej pod ręką, możesz w ten sam sposób przygotować sałatę lodową lub rzymską. Podany przepis na sos także będzie do nich świetnie pasował.