Gdy myślę o najprostszym dodatku do obiadu, od razu przychodzi mi na myśl sałata w śmietanowym sosie z minimalna ilością dodatków. Odkąd sięgam pamięcią, do letnich obiadów zawsze w moim domu serwowano właśnie sałatę w śmietanowym sosie. Świeża, chrupiąca, soczyście zielona, ma delikatny smak i przyjemnie orzeźwia w ciepłe dni. Najlepsza do młodych ziemniaczków z jajkiem sadzonym, ale też do kotletów, czy dodatek na grilla. Właśnie taką pamiętam z dzieciństwa i jeszcze do niedawna nie umiałam tak skomponować sosu, by smakował idealnie. Metodą prób i błędów, oraz pytając mamę, co robię źle, wreszcie się udało i teraz wszystko smakuje tak, jak powinno. Drobne szczegóły robią różnicę.
Prosta sałatka z sałaty masłowej
Okazało się, że mimo, że składników do sosu jest minimum, to każdy jest ważny i o ile każdy pamięta o soli i occie, to cukier często zostaje pominięty, a to on nadaje całości idealnej równowagi słodko-kwaśnej. Podstawą są jednak proporcje, by nie przesadzić w żadną stronę. Przygotuj:
- 1 sałata masłowa
- 1 pęczek rzodkiewki
- szczypiorek
- koperek
- 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18% (dawniej tylko i wyłącznie śmietana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki octu
Wykonanie:
- Sałatę umyj, wysusz i porwij na mniejsze kawałki. Szczypiorek i koperek poszatkuj drobno. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Wszystko włóż do miski i wymieszaj.
- Teraz czas na sos. Do miseczki wlej jogurt lub śmietanę, dodaj sól, cukier i ocet i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowym sosem polej sałatkę, najlepiej tuż przed podaniem, by wszystkie składniki przyjemnie chrupały.
Co można zmienić?
Jeśli chcecie, by sos był jeszcze lżejszy, jogurt albo śmietanę możesz zastąpić skyrem, który nie zawiera tłuszczu, za to jest bogaty w cenne białko. Zwykły ocet zamień na ocet jabłkowy, co też korzystnie wpłynie na smak sałaty. Oprócz rzodkiewki można dorzucić ogórek, który tez będzie przyjemnie chrupał. Jeśli masz ogórki małosolne, dorzuć je do sałatki, a podbijesz smak. Zamiast koperku, można dodać natkę pietruszki. A jeśli chcesz podać taką klasyczną sałatę masłową, to nie dorzucaj żadnych składników, jedynie sałata i sos. Właśnie taką dawniej się podawało do obiadu i tez smakowała doskonale.

















