Remigiusz Rączka regularnie serwuje sprawdzone przepisy na różne pyszności, ale ta receptury jest absolutnie wyjątkowa. Kucharz pokazał bowiem nietypowy pomysł na wykorzystanie zwykłej sałaty masłowej i okazało się to strzałem w dziesiątkę na letni obiad. Nie chodzi tu o żadne surówki i sałatki, tylko coś na ciepło, co zastąpi cały obiad. Zobacz, jak w prosty i szybki sposób wyczarować z tego popularnego warzywa danie, które zachwyci wszystkich i błyskawicznie zniknie z talerzy. 

Sałata masłowa w nowym, pysznym wydaniu

Rączka postanowił potraktować sałatę masłową inaczej niż wszyscy. Zamiast rwać ją do miski, a potem zalewać sosem winegret czy śmietaną, wrzucił ją do gara z bulionem i ugotował. Tak w kilka chwil powstała kremowa i gładziutka zupa krem o idealnie gęstej konsystencji i głębokim smaku.

Początkowo zupa z sałaty brzmi dziwnie, ale warto jej spróbować, bo smakuje przepysznie i jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka niedrogich składników, które każdy zazwyczaj ma w lodówce i kuchennej szafce. Do tego jeszcze tylko chrupiące grzanki z kajzerki podsmażonej na maśle i danie jak z restauracji jest gotowe raz-dwa. Zobacz poniżej dokładny przepis krok po kroku i podaj taką zupę przy najbliższej okazji.

Zupa krem z sałaty masłowej - przepis Remigiusza Rączki

Składniki:

  • 2 główki sałaty masłowej
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanko kremówki 30%
  • 150 g suchego ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 2 bułki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zmielenia suchego ryżu na drobną mączkę. Następnie dolej do tego mleko, maślankę  i śmietankę kremówkę.
  2. Tak przygotowaną masę wlej do bulionu w garnku i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 15 minut. 
  3. Dwie główki sałaty dokładnie umyj i lekko posiekaj na mniejsze kawałki. 
  4. Gdy ryżowo-nabiałowy bulion zgęstnieje, dodaj do niego pokrojoną sałatę i gotuj całość przez chwilę.
  5. Na koniec dodaj do zupy 1 łyżkę masła i zblenduj całość na gładki krem.
  6. Na patelni przyszykuj chrupiące grzanki z pokrojonej bułki podsmażonej na 2 łyżkach masła i posyp nimi każdą porcję zupy.