Remigiusz Rączka regularnie serwuje sprawdzone przepisy na różne pyszności, ale ta receptury jest absolutnie wyjątkowa. Kucharz pokazał bowiem nietypowy pomysł na wykorzystanie zwykłej sałaty masłowej i okazało się to strzałem w dziesiątkę na letni obiad. Nie chodzi tu o żadne surówki i sałatki, tylko coś na ciepło, co zastąpi cały obiad. Zobacz, jak w prosty i szybki sposób wyczarować z tego popularnego warzywa danie, które zachwyci wszystkich i błyskawicznie zniknie z talerzy.
Sałata masłowa w nowym, pysznym wydaniu
Rączka postanowił potraktować sałatę masłową inaczej niż wszyscy. Zamiast rwać ją do miski, a potem zalewać sosem winegret czy śmietaną, wrzucił ją do gara z bulionem i ugotował. Tak w kilka chwil powstała kremowa i gładziutka zupa krem o idealnie gęstej konsystencji i głębokim smaku.
Początkowo zupa z sałaty brzmi dziwnie, ale warto jej spróbować, bo smakuje przepysznie i jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka niedrogich składników, które każdy zazwyczaj ma w lodówce i kuchennej szafce. Do tego jeszcze tylko chrupiące grzanki z kajzerki podsmażonej na maśle i danie jak z restauracji jest gotowe raz-dwa. Zobacz poniżej dokładny przepis krok po kroku i podaj taką zupę przy najbliższej okazji.
Zupa krem z sałaty masłowej - przepis Remigiusza Rączki
Składniki:
- 2 główki sałaty masłowej
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanko kremówki 30%
- 150 g suchego ryżu
- 3 łyżki masła
- 2 bułki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zmielenia suchego ryżu na drobną mączkę. Następnie dolej do tego mleko, maślankę i śmietankę kremówkę.
- Tak przygotowaną masę wlej do bulionu w garnku i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Dwie główki sałaty dokładnie umyj i lekko posiekaj na mniejsze kawałki.
- Gdy ryżowo-nabiałowy bulion zgęstnieje, dodaj do niego pokrojoną sałatę i gotuj całość przez chwilę.
- Na koniec dodaj do zupy 1 łyżkę masła i zblenduj całość na gładki krem.
- Na patelni przyszykuj chrupiące grzanki z pokrojonej bułki podsmażonej na 2 łyżkach masła i posyp nimi każdą porcję zupy.

















