Wyobraź sobie taki obrazek: miękkie, rozpływające się w ustach kopytka, a na nich rumiana okrasa, która wygląda jak bułka tarta, ale ma 100 razy bardziej maślany smak. W dodatku w niewyjaśniony sposób smakuje jak orzechy lub karmel... Taką potrawę możesz stworzyć, bardzo niewielkim nakładem pracy, dzięki smażonej śmietanie. Ten dodatek przyda się też do makaronu z białym serem, pierogów, leniwych klusek lub parowańców.
Co stanie się ze śmietaną, gdy ją usmażysz?
Pierwsza myśl – zwarzy się. Tylko że w tym przypadku taki efekt jest zamierzony i pożądany. Wszyscy wiedzą, że kwaśna śmietana 18% wrzucona bez hartowania do kremu z pomidorów lub zupy ogórkowej zbija się w nieapetyczne grudki.
Ten sam mechanizm przydaje się do zrobienia pysznej okrasy do kopytek lub pierogów. Trzeba tylko cierpliwie smażyć śmietanę, aż oddzielające się drobinki mlecznego tłuszczu zaczną się rumienić. Zyskają w ten sposób przyjemny, lekko karmelowy aromat. W rezultacie powstanie okrasa jak połączenie twarogu z palonym masłem (po francusku nazwa tego masła to beurre noisette, czyli masło orzechowe, więc można się domyślić, że smażona śmietana będzie też miała orzechowe nuty smakowe).
Jak zrobić smażoną śmietanę?
Smażenie śmietany jest bardzo proste, a przede wszystkim nie wymaga użycia wielu składników i specjalnych sprzętów. Wystarczy zwykła patelnia. Potrzebne będą ci: 400 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 18% oraz 1 łyżka masła. Jeśli wykorzystasz prawdziwą, swojską, ukwaszoną śmietanę, nie musisz już dodawać masła. Wykonaj następujące kroki:
- Wrzuć na patelnię masło. Zaczekaj, aż się roztopi i zacznie bulgotać.
- Dołóż śmietanę. Smaż ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach zauważysz, że zbija się w grudki.
- Gdy śmietana się zwarzy, możesz podkręcić moc palnika. Kontynuuj smażenie, aż okrasa zacznie zmieniać kolor. Cały proces potrwa około 20-30 minut.
- Kiedy smażona śmietana stanie się rumiana i aromatyczna, zdejmij ją z patelni i dodaj do makaronu lub pierogów.
Smażona śmietana jako okrasa do kopytek i nie tylko
Do czego można wykorzystać smażoną śmietanę? To świetny dodatek do szybkiego makaronu lub tradycyjnych kopytek, zarówno na słodko, jak i na słono. Bo możesz połączyć ją i z białym serem, i ze skwarkami z boczku dla maksimum satysfakcji. Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie jej do takich klasyków polskiej kuchni jak:
- kluski na parze (pampuchy) – zamiast polewać je zwykłą śmietaną. Smażona śmietana równie dobrze komponuje się z sosem owocowym lub konfiturami.
- pierogi – ruskie, z twarogiem na słodko lub z owocami (na przykład jagodami),
- kluski leniwe z serem – kwaśna śmietana godnie zastąpi maślaną zasmażkę z bułki tartej.

















