Śledzie w kawie? Nie wierzyłam własnym oczom, gdy sąsiadka rok temu podała taką przystawkę na sylwestra. Podeszłam do potrawy jak pies do jeża, ale już po pierwszym kęsie wiedziałam, że muszę mieć ten przepis. Okazał się bajecznie prosty. W tym roku sama podam tego oryginalnego śledzia swoim gościom w święta i w karnawale. I wiem, że zrobię nimi wrażenie, i że znikną z półmiska szybciej niżbym sobie tego życzyła.
Przepis na śledzie w sosie kawowym
Składniki:
- 5-6 płatów śledziowych a la matias
- 150 ml musztardy
- 100 ml cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 5 łyżek octu winnego 5%
- 1,5 łyżki miodu
- 0,5 łyżki mielonej kawy
- ¾ łyżeczki soli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez minimum 2 godziny. Odsącz na ręczniku papierowym i spróbuj, czy nie są ciągle bardzo słone. Jeśli są, zmniejsz ilość soli w sosie do szczypty.
- W dużej sporej wymieszaj musztardę, cukier, ocet winny i miód, aż cukier i miód się rozpuszczą.
- Następnie wlej olej, wsyp kawę i sól. Mieszaj, aż powstanie jednorodna mieszanina.
- Śledzie pokrój na kawałki i wrzuć do sosu, wymieszaj i odstaw na minimum 12 godzin.
- Wyłóż śledzie na półmisek i podawaj. Możesz udekorować koperkiem lub ziarnami kawy, ale trzeba pamiętać, by nie nakładać ich gościom.
AdobeStock, Jacek Chabraszewski
Praktyczne rady dotyczące szykowania i podawania śledzi w kawowym sosie
Najlepiej sprawdza się musztarda o średniej ostrości, z wyraźną kwaskowatością, która podtrzymuje nutę octu. Jeśli użyjesz musztardy słodkiej, konieczne może być zmniejszenie ilości miodu, aby sos nie stał się mdląco słodki.
Wybór kawy ma znaczenie większe, niż mogłoby się wydawać, dlatego nie warto używać pierwszej lepszej kawy mielonej z paczki. Najlepiej sprawdzają się kawy z wyraźną nutą czekolady lub orzechów, bo dają przyjemną, głęboką goryczkę bez przykrej kwaśnej nuty. Warto więc postawić na kawę średnio paloną, mieloną tuż przed użyciem, bo wtedy najlepiej oddaje aromat.
Podczas podawania dobrze jest zadbać o odpowiednią temperaturę potrawy, bo chłodne (nie zimne!) śledzie lepiej eksponują kawowy smak. Wystarczy piętnaście minut w temperaturze pokojowej. Dobrze jest wymieszać całość jeszcze przed wyłożeniem na półmisek, aby kawa i musztarda równomiernie pokryły śledzie.
Z czym podawać śledzie w kawie?
Warto zwrócić uwagę na dodatki, które pojawią się na stole razem ze śledziami. Najlepiej pasuje do nich pieczywo pszenne lub żytnie o delikatnym smaku, które nie będzie konkurować z wyrazistym sosem.
Możesz podać śledzie w kawie w towarzystwie cienko pokrojonej gruszki lub jabłka, choć według mnie gruszka sprawdza się lepiej. Świetnie łączy się z kawowym śledziem, delikatnie z nim kontrastując, a jednocześnie uzupełniając jego smak.

















