Zdarzyło ci się mieć pilne zapotrzebowanie na bitą śmietanę, ale w lodówce nie było ani kropli kremówki? Tak może wydarzyć się na przykład w niedzielę, gdy drzwi większości sklepów są zamknięte. Szczególnie właśnie w takich chwilach warto znać ten przepis. To świetne rozwiązanie, gdy nagle zabraknie ci podstawowego składnika, a potrzebujesz puszystej masy do deserów, naleśników czy kawy.

Dodatkowo, przygotowując bitą śmietanę nie ze śmietanki, ale z mleka i masła, możesz kontrolować jej skład. W tradycyjnej śmietanie często znajdują się stabilizatory i zagęstniki. Tutaj masz pełną kontrolę nad tym, co dodajesz. Możesz również dostosować słodycz i aromat według własnych upodobań.

Jak zrobić bitą śmietanę bez śmietany?

Tajemnica tej metody tkwi w odpowiednim połączeniu mleka i masła. Mleko dostarcza płynnej białkowej bazy, a masło – tłuszczu, który sprawia, że masa staje się kremowa i puszysta po ubiciu. Kluczem do sukcesu jest emulgacja, czyli dokładne połączenie tych dwóch składników.

Podczas podgrzewania mleka uważaj, aby nic nie wykipiało. Regularnie mieszaj, aby zachować odpowiednie proporcje. Miksowanie przez kilka minut może wydawać się długie, ale to konieczne dla uzyskania odpowiedniego efektu. Dzięki temu mleko i masło dokładnie się połączą i nie rozwarstwią podczas chłodzenia. Jeśli masa się rozdzieli, nie uda się jej później ubić na sztywną pianę.

Zanim zaczniesz ubijać, schłodź dokładnie mieszankę rozpuszczonego masła w mleku. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, umieść miskę z w kąpieli lodowej, mieszaj kilka minut i dopiero potem włóż do lodówki.

Przepis na bitą śmietanę z mleka i masła

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 150 g masła (niesolonego)
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko i masło w rondelku na średnim ogniu. Mieszaj cały czas, aż masło całkowicie się rozpuści. Możesz też zrobić to w kuchence mikrofalowej.
  2. Przelej mieszankę do blendera i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut. 
  3. Przelej płyn do miski, przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni. Dzięki temu nie utworzy się tak zwana skorupka.
  4. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny lub całą noc.
  5. Po upływie tego czasu dodaj cukier i ekstrakt waniliowy, jeśli ich używasz.
  6. Przelej masę do miski i ubij mikserem na wysokich obrotach przez 3-5 minut, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
  7. Zużyj ubitą tak śmietanę od razu lub przechowuj w lodówce do 2 godzin.