Potrawy bez smażenia wcale nie muszą być mdłe. Tradycyjne polskie kotlety i tak mają w sobie wystarczająco dużo tłuszczu, dzięki czemu są soczyste i pełne smaku, nie trzeba ich dodatkowo „kąpać" w oleju, smalcu lub maśle.
Jedyny problem zawsze polegał na tym, że upieczone nie mają takiej ładnej, skarmelizowanej skorupki. Za to z frytkownicy beztłuszczowej, które już na dobre zagrzała miejsce w wielu kuchniach, wychodzą rumiane jak należy dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Zobacz, jak zrobić kotlety mielone z air fryera. Wystarczy pominąć 1 czynność.
Czy da się robić tradycyjne polskie potrawy w air fryerze?
Mogłoby się wydawać, że potrawy z air fryera to tylko klasyczne frytki lub nowomodne wymysły wpisujące się w różne diety. Okazuje się jednak, że w beztłuszczowym urządzeniu można też przyrządzić tradycyjne dania polskiej kuchni, wcale nie odbierając im charakteru. W koszyczku, bez standardowego smażenia, zrobisz na przykład:
- placki ziemniaczane z air fryera – wychodzą równie rumiane i chrupiące jak klasyczne, a nie nasiąkają tłuszczem. Wystarczy formować je lekko zwilżonymi olejem dłońmi.
- schabowe z air fryera – da się je zrobić nawet w tradycyjnej panierce, warto ją jednak delikatnie, równomiernie spryskać oliwą.
- gęś pieczoną w air fryerze – zajmuje o wiele mniej czasu niż przyrządzana w zwykłym piekarniku, a skórka zawsze wychodzi idealnie rumiana. Świetna na specjalne okazje.
Frytkownica beztłuszczowa przydaje się także, choć brzmi to mniej intuicyjnie, do pieczenia ciast, nawet takich tradycyjnych na święta jak sernik lub makowiec. Co więcej, doskonale sprawdza się do ogrzewania wielu dań obiadowych, które często trudno serwować na drugi dzień, bo tracą na chrupkości.
Kotlety mielone z air fryera będą doskonałe zarówno od razu po przyrządzeniu, jak i na dokładkę po jakimś już czasie. A przy tym sprawią o wiele mniej kłopotu niż klasyczne. Tłuszcz już nie zachlapie ci kuchni. Sprawdź poniżej instrukcję krok po kroku.
Jak zrobić kotlety mielone z air fryera?
Mielone w frytkownicy beztłuszczowej robi się łatwo i przyjemnie, nie wymagają użycia wielu naczyń i nie ubrudzą kuchni. Nie trzeba kombinować z pozostałymi elementami obiadu, sprawdzą się te najbardziej standardowe i uwielbiane chyba przez wszystkich, takie jak zasmażane buraczki. Jeśli chcesz dobrać beztłuszczowe dodatki, przygotuj na przykład kaszę gryczaną oraz surówkę z kapusty i jabłka. Jak zrobić mielone z air fryera? To bardzo proste, trzymaj się tylko tych kilku kroków:
- Przygotuj masę jak na swoje tradycyjne kotlety mielone – na przykład z łopatki i szynki, możesz domieszać trochę karkówki.
- Uformuj kulki z mięsa. Spłaszcz je lekko. Nie obtaczaj ich w bułce tartej jak zwykle, tylko od razu ułóż je w koszyku frytkownicy, zachowując między nimi odstępy.
- Nie musisz smarować mielonych z wierzchu żadną oliwą. Wystarczająca ilość tłuszczu wytopi się z kotletów podczas obróbki cieplnej, żeby zapewnić im apetyczną skórkę.
- Piecz mielone w air fryerze przez około 8 minut w 180°C. W połowie czasu możesz przekręcić je na drugą stronę, żeby równomiernie się zrumieniły. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ryżem, kaszą lub ziemniakami.

















