Zrobić tak cienkie ciasto na pierogi, że nadzienie prześwituje, a jednocześnie pierogi pozostają szczelne? To prawdziwy wyczyn i test na zaawansowany poziom w kuchni: i tej domowej, i restauracyjnej. Oprócz farszu ono również jest ważne. Twarde jak skała i grube, zabiera całą przyjemność z jedzenia. Musi być cienkie. Poznaj jego sekret, a już nigdy nie wrócisz do innych przepisów. 

Jak zrobić cienkie ciasto na pierogi? 

To ciasto na pierogi wychodzi elastyczne jak plastelina, a zarazem bardzo łatwo odchodzi od blatu roboczego. Nie wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania - a im więcej mąki, tym większe ryzyko, że zacznie twardnieć. Od pewnego momentu liczy się każdy gram.

Nie dodaję tutaj ani jajek, ani żółtek. Zamiast tego jest dodatek oleju lub masła (wybierz tłuszcz, który będzie pasował do nadzienia i taki, który znajduje się już w nadzieniu), a dodatkowo mąkę dodaję na 2 tury. W pierwszej turze, na początku wyrabiania ciasta przesiewam 2 szklanki na blat, a po wstępnym wyrobieniu wszystkich składników, trzecią. Robię to, by nie męczyć się z wyrobieniem ciasta na gładko. Nie pomijam połowy łyżeczki soli. Jej dodatek, nie dość że dosmacza ciasto i podbija słodycz nadzienia, to jeszcze powoduje, że pierogi nie rozpadają się podczas gotowania.

Po przygotowaniu i uderzeniu w kulę, ciasto powinno wracać do pierwotnego kształtu. Musi też odleżeć swoje po uformowaniu w kulę. Potrzebuje 30-40 minut, na pracę glutenu z mąki. Podobny trik stosuje wiele osób przy robieniu ciasta na naleśniki. Nie pomijaj tego kroku, dzięki temu ciasto na pierogi osiągnie maksimum elastyczności. A to właśnie ona gwarantuje łatwe rozwałkowywanie i trwałość. Takie pierogi nadziejesz nawet podwójną porcją nadzienia i żaden nie pęknie. Gotuj je tylko 2 minuty od wypłynięcia na wierzch, więcej nie potrzebują. Ciasto i nadzienie w tym czasie na pewno dojdą. 

Przepis na cienkie ciasto na pierogi

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz jagodowy (opcjonalny):

  • 350 g półtłustego twarogu 
  • 500 ml jagód lub borówek amerykańskich
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego

Dodatkowo: kwaśna lub bita śmietana oraz ok. 100 ml jagód lub borówek do posypania przed podaniem.

Możesz wykorzystać też każdy inny ulubiony farsz - na słono też, lub po prostu drobne owoce obtoczone w cukrze i odrobinie mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj nadzienie: rozgnieć w misce twaróg z proszkiem budyniowym na pastę. Dodaj jagody i rozgnieć ponownie, zostawiając pojedyncze owoce w całości. Odłóż na bok.
  2. Przesiej 2 szklanki mąki na blat roboczy lub stolnicę. 
  3. Zrób dołeczek, wlej 2 łyżki oleju lub roztopionego masła i sól, wymieszaj wstępnie łyżką.
  4. Za pomocą łyżki dodawaj stopniowo po 1-2 łyżki wrzątku, mieszając wszystko łyżką. 
  5. Przesiej do ciasta 3 szklankę mąki, wymieszaj łyżką i zacznij wyrabiać ręcznie na gładką i jednolitą kulę (temperatura powinna już na to pozwalać).
  6. Przełóż ciasto do woreczka i odłóż na 30-40 minut, by gluten zaczął pracować. 
  7. Po upływie tego czasu odwiń ciasto i rozwałkuj na cienki płat. Wytnij szklanką krążki, wykorzystując ciasto aż do końca. 
  8. Kładź na środek po 1-2 łyżeczki nadzienia i zlepiaj ciasno, nie zostawiając powietrza w środku.
  9. Ulepione pierogi odkładaj na bok i przykryj czystą ściereczką. 
  10. W międzyczasie wstaw na palnik duży garnek z wodą. Gdy się zagotuje, lekko osól. Wrzucaj na wrzątek pierogi w porcjach. Po chwili zamieszaj wodę.
  11. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. 

Podawaj z kwaśną lub bitą śmietaną, posypane jagodami.