Gdy brakuje mi pieczywa na śniadanie, to nie biegnę już do piekarni, a piekę te pyszne i puszyste bułeczki. Dzięki temu, że są bez drożdży, nie muszą wyrastać, a ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Po 30 minutach mogę już je jeść. Bułeczki pięknie wyrastają, nie kruszą się i długo pozostają świeże, choć u mnie znikają w mgnieniu oka. Polecam od razu zrobić podwójną porcję, by wystarczyło dla wszystkich. 

Jak zrobić puszyste bułeczki bez drożdży?

Przepis na te bułeczki bez drożdży przypomina klasyczny przepis na muffiny. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Całość połącz w gładkie i elastyczne ciasto. Mimo, że nie jest to ciasto drożdżowe, to bardzo dobrze się z nim pracuje. Nie klei się i łatwo uformujesz z niego kształtne bułeczki. I to w zasadzie cała praca. Na koniec posyp je ulubionymi ziarenkami. Sprawdzi się sezam, mak, słonecznik czy czarnuszka. 20 minut w piekarniku i chrupiące, świeże bułki są gotowe. Są one dość neutralne w smaku, więc pasują zarówno do wytrawnego, jak i słodkiego śniadania. Możesz również zabrać je ze sobą do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki. Dodatek oleju w cieście sprawia, że szybko nie czerstwieją.

Przepis na bułki bez drożdży

Z podanego przepisu wyjdzie 6 bułeczek.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sezamu do posypania
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
  2. W drugiej misce wymieszaj całe jajko z olej i mlekiem, aż powstanie gładka i jednolita masa.
  3. Mokre składniki dodaj do suchych i wyrób z nich gładkie ciasto. Możesz zrobić to rękami lub za pomocą miksera z hakiem.
  4. Podziel ciasto na 6 części. Z każdego kawałka uformuj okrągła bułeczkę. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wierzch bułeczek możesz posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i naciąć delikatnie (jak kajzerki). Posyp je sezamem.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Gotowe bułeczki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.

Jak zmienić składniki w przepisie na bułeczki bez drożdży?

Jeśli nie masz jakiegoś składnika, a chcesz wypróbować ten przepis, to podaję proste zamienniki:

  • zamiast mąki pszennej jasnej możesz użyć mąki orkiszowej jasnej lub wymieszać pół na pół jasną z pełnoziarnistą.
  • mleko możesz zamienić na jogurt naturalny lub maślankę, dodaj wtedy 50 gramów mąki mniej do ciasta.
  • olej zastąpisz roztopionym i ostudzonym masłem, bułeczki wyjdą wtedy bardziej kruche.
  • jajko możesz pominąć w przepisie, dodaj wtedy 3 łyżki mleka więcej.