Gdy brakuje mi pieczywa na śniadanie, to nie biegnę już do piekarni, a piekę te pyszne i puszyste bułeczki. Dzięki temu, że są bez drożdży, nie muszą wyrastać, a ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Po 30 minutach mogę już je jeść. Bułeczki pięknie wyrastają, nie kruszą się i długo pozostają świeże, choć u mnie znikają w mgnieniu oka. Polecam od razu zrobić podwójną porcję, by wystarczyło dla wszystkich.
Jak zrobić puszyste bułeczki bez drożdży?
Przepis na te bułeczki bez drożdży przypomina klasyczny przepis na muffiny. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Całość połącz w gładkie i elastyczne ciasto. Mimo, że nie jest to ciasto drożdżowe, to bardzo dobrze się z nim pracuje. Nie klei się i łatwo uformujesz z niego kształtne bułeczki. I to w zasadzie cała praca. Na koniec posyp je ulubionymi ziarenkami. Sprawdzi się sezam, mak, słonecznik czy czarnuszka. 20 minut w piekarniku i chrupiące, świeże bułki są gotowe. Są one dość neutralne w smaku, więc pasują zarówno do wytrawnego, jak i słodkiego śniadania. Możesz również zabrać je ze sobą do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki. Dodatek oleju w cieście sprawia, że szybko nie czerstwieją.
Przepis na bułki bez drożdży
Z podanego przepisu wyjdzie 6 bułeczek.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 50 ml oleju
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sezamu do posypania
- 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
- W drugiej misce wymieszaj całe jajko z olej i mlekiem, aż powstanie gładka i jednolita masa.
- Mokre składniki dodaj do suchych i wyrób z nich gładkie ciasto. Możesz zrobić to rękami lub za pomocą miksera z hakiem.
- Podziel ciasto na 6 części. Z każdego kawałka uformuj okrągła bułeczkę. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch bułeczek możesz posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i naciąć delikatnie (jak kajzerki). Posyp je sezamem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Gotowe bułeczki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Jak zmienić składniki w przepisie na bułeczki bez drożdży?
Jeśli nie masz jakiegoś składnika, a chcesz wypróbować ten przepis, to podaję proste zamienniki:
- zamiast mąki pszennej jasnej możesz użyć mąki orkiszowej jasnej lub wymieszać pół na pół jasną z pełnoziarnistą.
- mleko możesz zamienić na jogurt naturalny lub maślankę, dodaj wtedy 50 gramów mąki mniej do ciasta.
- olej zastąpisz roztopionym i ostudzonym masłem, bułeczki wyjdą wtedy bardziej kruche.
- jajko możesz pominąć w przepisie, dodaj wtedy 3 łyżki mleka więcej.
















