Czas odkryć wszystkie karty. To, co widzisz na zdjęciu, to nie lody i owoce, a miękki biały ser podobny do mozzarelli, starty pomidor i dressing balsamiczny. Czyli masz do czynienia nie z deserem, a z sałatką. Chociaż skojarzenie nie jest wcale tak nietrafione, jeśli chodzi o doznania – wytrwana kompozycja orzeźwia jak najlepsze gelato lub najwspanialszy sorbet. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie warzywa, które zwykle trafia w plastrach na kanapki. Burrata z mrożonym pomidorem zdobyła serca tiktokerów już w zeszłym roku, ale trend ożywa znów wraz z przyrodą na wiosnę. 

Dlaczego sałatki z burratą stały się popularne?

Burrata to włoski ser pochodzący z Apulii, wytwarzany z mleka krowiego lub bawolego. Można go pomylić z mozzarellą, bo oba produkty mają kształt kuli, ale jest o wiele bardziej kremowy – zawiera jeszcze śmietankę. Trudno powiedzieć, kiedy burrata zyskała na popularności, bo znana jest od dawna. Ale na pewno dobrze prezentuje się przed okiem kamery – gdy przekraja się ją na pół, apetycznie się rozlewa – więc jest faworytką foodowych influencerów. 

Większość, gdy słyszy „burrata", myśli – sałatka z włoskim serem i pomidorami. W sumie coś na wzór sałatki caprese, ale ma nieco inną prezentację. Kulę z kremowym wnętrzem wykorzystuje się w całości. Mości się na łożu z warzyw, żeby po przekrojeniu oblać pozostałe składniki. Tu nie potrzeba już właściwie specjalnego dressingu, wystarczy dobra oliwa. Całość posyp solą morską i świeżym pieprzem i masz fantastyczną sałatkę na ciepłe dni. Świetnie pasują tutaj grzanka, świeża bagietka lub drożdżowy paluch, które można zanurzać w miękkim serku. Burratę można też parować na przykład ze szparagami z grilla lub grillowanymi brzoskwiniami, więc nic dziwnego, że stała się synonimem lata.

Co daje zamrożenie pomidora?

Drugi element po włoskim serze, który „robi" tę letnią sałatkę, to mrożone pomidory. Czemu ma służyć chłodzenie warzywa do ekstremum? Poza tym, że jest to bardzo proste i może służyć też jako sposób na zachowanie świeżości produktu przyniesionego z targu lub zerwanego z krzaczka?

  • Mrożony pomidor jest po prostu bardzo zimny, więc przyjemnie orzeźwia. Poza tym stanowi kontrast dla burraty, która powinna mieć temperaturę otoczenia, żeby była idealnie kremowa.
  • Warzywo prosto z zamrażarki da się zetrzeć na tarce. Co tworzy nietypowy efekt w przystawce, ale także sprawia, że każdy kęs jest pełen świeżego pomidorowego smaku. Nie trzeba bawić się w nabijanie plasterków na widelec, żeby stworzyć zrównoważoną porcyjkę, wszystko miesza się razem.
  • Jeśli masz zawsze choć jeden pomidor w zamrażarce, sałatkę jesteś w stanie zrobić w minutę. Nie musisz nic kroić, a tym bardziej sparzać, obierać itd.

Burrata z mrożonym pomidorem – jak ją zrobić?

Lekka, letnia sałatka w postaci burraty ze startym mrożonym pomidorem jest bardzo prosta i nie potrzebujesz zapamiętywać żadnych proporcji składników. Wykonaj następujące kroki:

  1. Umyj i osusz pomidora, włóż go do zamrażarki, żeby stężał na tyle, żeby dało się go zetrzeć na tarce.
  2. Wyjmij burratę wcześniej z lodówki, żeby ją lekko ogrzać. Odetnij z góry nadmiar supełka, ale nie narusz kulki, żeby nie rozlała się przedwcześnie. Ułóż ją na środku talerza.
  3. Zetrzyj zamarzniętego pomidora na bardzo drobnej tarce (najlepiej takiej do skórki cytryny) bezpośrednio nad burratą, żeby układał się na niej kaskadowo.
  4. Polej burratę z mrożonym pomidorem wyrazistą oliwą i octem balsamicznym lub sosem balsamicznym. Oprósz solą i pieprzem. Zajadaj od razu, dopóki pomidor przypomina świeżą granitę owocową

burrata z mrożonym pomidorem i sosem balsamicznymRedakcja MojeGotowanie.pl

Źródło: instagram.com/eitan