To szybkie zalewane ciasto czekoladowe powstaje błyskawicznie, a zachwyca każdego. Kawałki bananów nadają ekstra słodyczy. Robię je przez cały rok właśnie z tymi owocami, a latem czasem podmieniam banany na morele, maliny lub inne sezonowe owoce.
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowo-bananowe?
Żeby zrobić masę czekoladową do tego ciasta, wystarczy rozpuścić tabliczki czekolady i wymieszać z klasycznymi składnikami: mąką, cukrem i jajkami. Ekstra smak w masie czekoladowej można dodać przy pomocy ekstraktu waniliowego. Potem wystarczy zalać plastry bananów masą czekoladową i upiec wszystko w piekarniku przez ok. 20-25 minut.
Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest dość niskie i przypomina brownie, ale robi się je bez dodatku masła. Wychodzi wilgotne i naprawdę smaczne. Zakochają się w nim miłośnicy pełnych smaku i aromatycznych deserów.
Przepis na ciasto z bananami zalanymi czekoladą
Składniki:
- 2 banany
- 4 duże jajka
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 100 g cukru lub ksylitolu
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
- ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier lub ksylitol i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj masę.
- Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
- Powoli dodaj masę jajeczną do czekolady, mieszając dokładnie (masa czekoladowa nie może być zbyt gorąca, bo jajka się zetną!).
- Dosyp mąkę pszenną i owsianą. Dokładnie wymieszaj masę, by nie miała grudek.
- Formę o wielkości ok. 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Pokrój banany w plastry. Wyłóż w formie.
- Zalej banany czekoladową masą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 25 minut.
Inne warianty tego samego ciasta
Ten przepis można wykorzystać jako bazę do innych pysznych sezonowych ciast. Najprościej stworzyć inny wariant smakowy po prostu podmieniając owoce. Zamiast bananów weź np. jabłka pokrojone w drobną kostkę, gruszki, morele, twardsze nektarynki czy maliny. W sezonie dobrze wykorzystać też truskawki.
Inną opcją są eksperymenty z innymi rodzajami czekolad: 3 gorzkie czekolady powodują, że ciasto ma naprawdę głęboki, czekoladowy smak. Ja wybieram opcję 2 gorzkie czekolady + 1 mleczna, ale wypróbuj inne konfiguracje: 3 mleczne czekolady, czekolady deserowe, a nawet... białą czekoladę! Myślę, że ciasto z białej czekolady doskonale smakowałoby z malinami lub jagodami, ale sama nie testowałam tego wariantu.
Mój przepis na ciasto czekoladowe zalane bananami powstał po modyfikacji innego przepisu, który wyszukałam w internecie. Moja wersja ma mniej cukru, a słodycz dopełniają banany, a do tego część białej mąki pszennej zamieniłam na mąkę owsianą, co dodaje wypiekowi wartości.

















