Pieczenie ciast wielu osobom może jawić się jak czarna magia albo przynajmniej jakaś tajemnicza alchemia. Strach przed zakalcem, niedziałaniem drożdży, proszku do pieczenia czy wystąpieniem tak zwanego ciastkarskiego gniota powoduje, że wiele osób nawet nie zabiera się za pieczenie, tylko odgórnie skazuje się na jedzenie gotowych słodkości.

Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia ciasta zalewanego?

Tymczasem pieczenie ciast wcale nie musi należeć do jakichkolwiek trudności. Przykład stanowi choćby zalewane ciasto z jabłkami. Parę prostych składników, obrane i pokrojone na równe plasterki jabłka, sprawny mikser i piekarnik – tyle trzeba, by je z łatwością przygotować.

Jeśli to wszystko jeszcze cię nie przekonało i nadal martwisz się, czy ciasto dopiecze się jak należy, koniecznie weź sobie do serca starą sprawdzoną metodę sprawdzania gotowości wypieku za pomocą drewnianego patyczka. Wystarczy zwykła wykałaczka czy szpikulec od szaszłyków, by po upieczeniu upewnić się, czy ciasto nie wymaga jeszcze dodatkowych kilku minut w wysokiej temperaturze.

Poniższy przepis na ciasto z jabłkami jest tak prosty, że właśnie od niego powinno się zacząć przygodę z wypiekami. Gdy podasz je najbliższym zbierze same pochwały, co tylko doda ci skrzydeł na kolejne wypieki.

Przepis na ciasto zalewane z jabłkami 

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • Ok. 1 kg jabłek
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu (1 mały kubeczek)
  • 60 ml oleju (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Opcjonalnie: cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Wbij do garnka lub miski jajka i zacznij ubijać na gładką pianę. W czasie ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj długo, do momentu aż jajeczna masa z cukrem znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się jaśniejsza.
  2. Dodaj następnie do masy jajeczno-cukrowej jogurt i olej i zmiksuj. 
  3. Przesiej mąkę na sitku i dodaj do pozostałych składników wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie na jednolitą masę, nie miksując za długo, by nie odpowietrzyć ciasta.
  4. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj ze skórki. Pokrój w dość cienkie plastry. 
  5. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy równomiernie rozłóż jabłka. 
  6. Zalej jabłka przygotowanym wcześniej ciastem. 
  7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
  8. Piecz przez ok. 35-40 minut do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe ciasto przetestuj jeszcze za pomocą metody suchego patyczka.
  9. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!