Maliny kupisz teraz w niemal każdym sklepie i na każdym bazarku. Aż żal ich nie wykorzystać do przygotowania ciasta. Połączone z kruchym spodem i prostą budyniową masą smakują obłędnie. Nadają ciastu lekkiej kwaśności, która świetnie łączy się ze słodką masą. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na podwieczorek dla dzieci i do kawy na spotkanie z przyjaciółką. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.
Prosty sposób na ciasto z malinami
Kruche ciasto z malinami przygotowuję w bardzo prosty sposób. Najpierw zagniatam ciasto, które piekę na złoto. Następnie robię masę budyniową, ale nie gotuję klasycznego budyniu. Mieszam suchy proszek ze śmietanką kremówką i kilkoma dodatkami. Tak powstałą masą (uwaga, będzie rzadka) zalewam maliny ułożone na kruchym cieście. Budyniowa masa w trakcie pieczenia zgęstnieje i będzie miała przyjemną kremową konsystencję. Warto dać ciastu całkowicie ostygnąć przed krojeniem, dzięki czemu nie będzie się rozpadało.
Getty/iStock, karandaev
Przepis na kruche ciasto z malinami i budyniową masą
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g malin
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder oraz sól. Wymieszaj składniki i wbij do nich całe jajko oraz dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Na koniec wlej zimną wodę. Szybko zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem i obsyp mąką (u mnie okrągła tortownica o średnicy 24 cm, ale sprawdzi się również forma do tarty). Wyłóż ją ciastem, nakłuj je widelcem. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Wyjmij i ostudź.
- Następnie zrób prostą masę budyniową. Do rondelka włóż masło i roztop je. Przestudź je. Do miski wlej śmietankę kremówkę, dodaj do niej chłodne stopione masło oraz pozostał składniki: żółtka, cukier, budynie w proszku oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj trzepaczką lub mikserem, aż do połączenia się. Dokładnie rozmieszaj proszek i żółtka, aby po upieczeniu w masie nie powstały grudki.
- Na ciasto kruche wyłóż umyte i osuszone maliny (użyj jędrnych owoców, aby zachowały kształt po upieczeniu). Zalej je masą budyniową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30-35 minut, aż się zezłoci.
















