Ciasto ze śliwkami to deser, który można zrobić cały rok, ale ze świeżymi śliwkami smakuje najlepiej. Dlatego, gdy tylko pojawiają się pierwsze śliwki, wyciągam mój sprawdzony przepis i serwuję ten deser na okrągło. Nie muszę się martwić, że coś się zmarnuje, bo ciasto jest tak dobre, że znika z blachy w przeciągu doby. Bo nie oszukujmy się, najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, czasami jeszcze lekko ciepłe.

Ciasto ze śliwkami z masą budyniową

W tym przepisie nie tylko śliwki grają ważną rolę. Budyniowa masa, którą zalewam śliwki cudownie współgra z lekko kwaśnymi owocami. Jeśli na wierzchu posypię całość dodatkowo kruszonką, mogę śmiało stwierdzić, że to najlepsze ciasto w świecie. Do zrobienia tego pysznego ciasta z budyniem nie potrzeba wielu składników. Przygotuj:

  •     1 kg śliwek (już po wyjęciu pestek) 
  •     1 szklanka cukru
  •     2 jajka
  •     pół szklanki mleka (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać trochę więcej)
  •     pół szklanki roztopionego wcześniej masła
  •     2 szklanki mąki pszennej
  •     1 opakowanie budyniu waniliowego
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj i wyjmij pestki, zostaw połówki, albo pokrój na ćwiartki.  
  2. Wrzuć do miski i zasypcie cukrem z wanilią. 
  3. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  4. Przygotuj blachę. Posmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą.
  5. Pokrojone śliwki wyłóż na dno blachy.
  6. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, budyń, wlej roztopione masło oraz dodaj jajka i mleko. 
  7. Miksuj całość do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dolać mleko.
  8. Gotowe, jednolite ciasto wylej na wyłożone na blasze śliwki. Lekko zamieszaj wszystko, by ciasto oblało całe śliwki. 
  9. Górę możesz posypać kruszonka, ale nie jest to konieczne. Wystarczy, że zagnieciesz 150 g mąki, ze 100 g cukru i 100 g masła.
  10. Piecz w piekarniku około 40-45 minut.   

Ciasto możesz podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów, albo bitą śmietaną. Na drugi dzień będzie nadal wilgotne i puszyste.

Co można dodać do śliwek pod budyniem?

Jeśli chcesz nadać im jeszcze ciekawszy smak, możesz wzbogacić je o rodzynki, daktyle, orzechy, żurawinę. Można też dodać olejek migdałowy, albo rumowy. Jeszcze ciekawszą opcją może być wymieszanie śliwek z morelami, które przełamią smak śliwek i nadadzą jeszcze lepszą strukturę całemu ciastu. To od ciebie zależy, jak ostatecznie będzie smakować ten deser.

Jakie śliwki wybrać do ciasta?

Ponieważ ciasto jest bardzo uniwersalne, może być świetną bazą pod różne owoce. Najlepsze będą te mniej soczyste, wśród nich wiodą prym właśnie śliwki. Najlepiej pasują węgierki, ponieważ są niewielkie, mają mniej soku, a przy tym dużo smaku, są słodkie i lekko kwaśne. Dobrą opcją jest też deserowa renkloda, a także nieco już zapomniana mirabelka. Poza sezonem sprawdzą się też mrożone śliwki, z kompotu lub powidła śliwkowe.

GettyImages/iStock