W wielu domach problem jest z tym nieco większy, gdyż większe są także i same zapasy sałatki – w końcu często robimy jej tyle, żeby na pewno dla nikogo nie zabrakło… Kończy się to oczywiście podchodzącymi wodą miskami z warzywnymi sałatkami, a także rodzinną burzą mózgów, co z tym fantem zrobić.

Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach?

Pierwsze, co przychodzi do głowy w takich wypadkach to zwykła zamrażarka. To jednak zły trop. Zamrażanie sałatki jarzynowej nie wchodzi w rachubę, gdyż jak mówi Katarzyna Bosacka, źle zniósłby to majonez, będący głównym składnikiem takich sałatek. 

Trzeba więc szukać dalej. W ostatnim czasie w internecie pojawił się także dość ciekawy przepis na zupę z sałatki jarzynowej. Chodzi oczywiście o danie w formie zupy krem, gdzie kilkudniowa sałatka jest lekko rozrzedzona wodą, zagotowana, zmiksowana i podana raz jeszcze… Czy jednak tego typu danie będzie na pewno apetyczne? To samo pytanie zadała sobie swego czasu właśnie Bosacka.

Patent Katarzyny Bosackiej na resztki sałatki jarzynowej

Telewizyjna prezenterka specjalizująca się w zdrowym i pomysłowym podejściu do gotowania i diety, wymyśliła coś zupełnie nowego. Chodzi o tartę na kruchym cieście, do której „załadować” należy właśnie sałatkę jarzynową, która pozostała  nam ze świąt.

Jak to zrobić? Czy cały proces ogranicza się jedynie do przerzucenia zawartości salaterki na kruche ciasto? O nie! Szczegóły w przepisie poniżej.  Bosacka przy okazji pozbywa się resztek suchego chleba, które wykorzystuje zamiast drogiego maślanego spodu.

Przepis na tartę z sałatki jarzynowej

Składniki:

  • Sałatka jarzynowa (ok. 30-40 dag)
  • Kilka kromek czerstwego chleba
  • Woda lub mleko do zalania chleba
  • Żółty ser
  • Bułka tarta
  • Masło
  • 1-2 jajka
  • Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Odkrój twarde skórki z pieczywa. Pokrój chleb na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Zalej wodą lub mlekiem, by zmiękł.
  2. Wysmaruj blaszkę lub formę do tarty (ew. tortownicę 22 cm) masłem i wysyp bułką tartą, by ciasto nie przywarło do formy. Można użyć tutaj także papieru do pieczenia.
  3. Odcedź chleb z nadmiaru wody. Wyciśnij jak najwięcej wody z pieczywa.
  4. Dodaj do namoczonego chleba jajko, by związać ciasto. 
  5. Włóż sam spód ciasta na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  6. Sałatkę wrzuć na spód i rozprowadź równomiernie po cieście. Na górę zetrzyj niewielką ilość startego żółtego sera. Posyp całość odrobiną gałki muszkatołowej.
  7. Zapiekaj tartę w piekarniku przez ok. kolejne 20 minut, by dobrze się podpiekła i była dość chrupiąca.
  8. Podawaj tartę np. do barszczu czerwonego.
  9. Smacznego!

Źródło: Haps/YouTube