O składnikach sałatki jarzynowej można debatować dniami i nocami i mimo wszystkie nie dojść do porozumienia... Ale nie zmienia to faktu, że koniecznym dodatkiem, niezależnie od przepisu, jest tutaj sos. Dokładniej - majonez. Jeśli nie chcesz kolejny raz słuchać przy wigilijnym stole argumentów za wyższością majonezu Kieleckiego nad majonezem Winiary (lub wręcz odwrotnie), zrób go samodzielnie. Domowy majonez powstaje w parę chwil z kilku tanich i łatwo dostępnych produktów, a jego smak i konsystencja zachwycają każdego. Magda Gessler ma swój sposób na jego przygotowanie.
Najważniejszy dodatek Magdy Gessler do sałatki jarzynowej
Taki domowy majonez Magda Gessler nauczyła się robić w Hiszpanii. Opowiedziała o tym podczas jednego z odcinków swojego kulinarnego programu świątecznego. Jak stwierdziła znana restauratorka, różnica pomiędzy tym majonezem a majonezem, jaki normalnie robi się w Polsce, polega na lekkości i szybkości.
Jak zrobić domowy majonez po hiszpańsku krok po kroku?
- Przygotuj sobie blender ręczny o dużej mocy i wysokie naczynie - w którym bez problemu zmieści się końcówka blendera.
- Wbij do środka 2 całe jajka. Jajka najlepsze będą wiejskie, „zerówki”, czyli pochodzące od kur z chowu ekologicznego.
- Dodaj 1 czubatą łyżkę musztardy. Zdaniem pani Magdy najlepsza jest rosyjska, która ma najwięcej gorczycy.
- Dodaj sól i wlej olej rzepakowy (ok. 1/2 l). Następnie dodaj 3-4 łyżki octu spirytusowego.
- Włóż do naczynia końcówkę blendera i zacznij blendowanie.
- Na początku nie odrywaj końcówki blendera od dna naczynia, dopiero po chwili zacznij poruszać blenderem delikatnie góra-dół, żeby wmiksować cały olej. Blenduj do uzyskania jednolitej gęstej masy.
- Jeśli okaże się, że domowy majonez jest za gęsty, rozcieńcz go zimnym mlekiem (tzn. zahartuj). 2-3 łyżki stołowe mleka wystarczą. Dzięki temu twój majonez będzie idealnie kremowy.
Co ważne, podczas blendowania składników na majonez nie można przerywać pracy, bo majonez się zwarzy. Domowy majonez będzie idealny np. do sosu tatarskiego albo właśnie do klasycznej sałatki jarzynowej. A jeśli szukasz więcej przepisów na dania świąteczne i wigilijne, zapraszam cię na nasz redakcyjny kanał messenger. Poza sprawdzonymi recepturami, znajdziesz tam również wiele porad od naszych doświadczonych redaktorek i od kulinarnych celebrytów.

Jak zrobić sałatkę jarzynową Magdy Gessler?
Do sałatki użyj jarzyn gotowanych w rosole, a nie w wodzie. Dzięki temu danie zysk bogatszy smak, aromat i będzie prawdziwą gwiazdą świątecznego stołu. Ważne jednak, aby warzywa nie były rozgotowane - powinny być miękkie, ale wciąż trzymać się w całości. Wyciągnij je z wywaru, gdy będą jeszcze nieco al dente.
Do warzyw, restauratorka dodaje taką samą ilość (wagowo) jajek i ogórków kiszonych, odciśniętych z soku, oraz kwaśnych jabłek, np antonówek. 1/5 sałatki Magdy Gessler to kwaśne składniki, czyli jabłka i ogórki.
Pani Magda pomija jeden typowy składnik sałatki jarzynowej, mianowicie cebulę. W zamian wrzuca pokrojone marynowane grzybki, np. kurki, gąski lub pieczarki. To nietypowy element, ale spróbuj go dodać, a przekonasz się, że nadaje sałatce ciekawego, leśnego posmaku.
Źródło porad: www.youtube.com/@MagdaGesslertv
















