Kulki mocy to deser, który stał się popularny już kilka lat temu, a w sieci wciąż pojawiają się nowe wersje smakowe takich przysmaków na jeden kęs. Zwykle ich bazą są płatki owsiane oraz różnego rodzaju bakalie czy siemię lniane. Ostatnio jednak trafiliśmy na coś jeszcze bardziej wartościowego, czyli proteinowe kulki cytrynowe, które nie tylko genialnie smakują i mają w środku same zdrowe składniki, ale przy okazji dostarczają więcej cennego białka. Zobacz, jak przygotować takie wartościowe słodkości.
Jak zrobić kulki mocy w wersji proteinowej?
Ten przepis na kulki mocy jest wyjątkowy, bo pełen białka, a wszystko to dlatego, że bazą są nerkowce, nasiona chia oraz kokos. Taka solidna wysokobiałkowa podstawa gwarantuje już idealną konsystencję masy, ale dla lepszego smaku dochodzi jeszcze cytryna i to w aż 2 postaciach - startej skórki i wyciśniętego soku. Do tego trzeba już tylko czegoś słodkiego, bo przecież w końcu to deser, a w tej roli występuje tu syrop klonowy.
Wszystkie te produkty wystarczy tylko razem zmiksować, aby powstała gęsta, lepka masa, z której łatwo da się uformować w dłoniach niewielkie kuleczki. Zobacz poniżej dokładne proporcje wszystkich składników oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.
Cytrynowe kulki mocy - przepis
Składniki:
- 1 szklanka orzechów nerkowca,
- 1,5 szklanki wiórek kokosowych + trochę do obtoczenia kulek,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki startej skórki z cytryny,
- 2 łyżki nasion chia,
- opcjonalnie: 1 łyżka zimnej wody.
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca i wiórki kokosowe zblenduj na gładką masę.
- Następnie dodaj sok i skórkę z cytryny oraz syrop klonowy, a potem ponownie zmiksuj całość.
- Na koniec dodaj nasiona chia, wymieszaj masę i sprawdź jej konsystencję. Jeśli jest zbyt mokra, dodaj jeszcze trochę kokosa, a gdy ma zbyt sypką konsystencję, wlej odrobinę zimnej wody.
- Gotową masę formuj w dłoniach, tworząc niewielkie kuleczki równej wielkości.
- Na koniec każdą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych i układaj na talerzyku, wyłożonym papierem do pieczenia.
- Gotowe kulki cytrynowe przechowuj w lodówce, zamknięte w szczelnym pojemniku. Najlepiej spożyć je maksymalnie w ciągu tygodnia.
Źródło: Instagram @veganrecipe_4u.

















