Ileż można jeść pasztety, pasty twarogowe czy smalec? Nawet jeśli są pyszne, w końcu się nudzą, a człowiek dalej ma ochotę na coś, czym będzie można posmarować kromkę chleba czy bułeczkę. Na szczęście istnieją setki pomysłów na smaczne smarowidła. Oto jeden z nich, dzięki któremu powstaje pasta tak kremowa, że żadna inna nie może się z nią równać. A przy tym ma wyrazisty, orzeźwiający smak.

Przepis na cytrynowo-bazyliowe smarowidło

Składniki:

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • ¼ szklanki tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • szklanka świeżych liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. Do kielicha blendera (lub do miski, jeśli używasz blendera ręcznego) włóż ciecierzycę, tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę oraz liście bazylii.
  2. Blenduj wszystko, raz po raz zatrzymując ostrza i mieszając łyżką, aby sprowadzić na dół to, co osadza się na ściankach. Powtarzaj tyle, ile trzeba, aby powstała jednorodna i gładka masa.
  3. Żeby smarowidło było naprawdę bardzo kremowe, a to jego olbrzymia zaleta, sięgnij po kostki lodu. Dodawaj do masy po jednej kostce i blenduj, aż całkowicie się wmiesza. Nie martw się, jeśli początkowo masa zmieni konsystencję, zbryli się. Blenduj dalej cierpliwie, a w końcu połączy się w idealnie kremowym wydaniu. Po każdej kostce lodu sprawdź, czy konsystencja ci odpowiada. Zwykle trzeba dodać 4-5 kostek lodu, aby smarowidło było doskonale gładkie i kremowe.
  4. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  5. Przełóż smarowidło do miseczki i podawaj. Po przykryciu, najlepiej folią, która przylgnie do wierzchu masy, możesz przechowywać do 6 dni w lodówce.

Co zrobić, aby smarowidło było oszałamiająco gładkie?

Nie każdy będzie miał do tego cierpliwość, ale najlepiej użyć świeżo gotowanej ciecierzycy pozbawionej skórek. Użycie ciecierzycy z puszki jest oczywiście możliwe, ale nie zapewni aż takiej gładkości.

Im dłużej będziesz blendować masę, tym gładsza będzie się stawać. Aby była najgładsza, jak się da, blenduj ją początkowo przez 4 minuty, a potem przez minutę po każdej kostce lodu. Zajmie ci to od 10 do kilkunastu minut, ale naprawdę warto. Na co dzień może to nie jest tak ważne, ale podając smarowidło gościom, warto zadbać o to, by było perfekcyjne.

Jak podać i z czym jeść to smarowidło?

Jeśli spodziewasz się gości, przełóż masę do miseczki i zrób na jej wierzchu zagłębienia lub „wir”. Skrop oliwą i posyp pieprzem świeżo mielonym lub płatkami papryki. Tak podane będzie wyglądać szczególnie apetycznie.

Smarowidło świetnie pasuje do pieczywa i nie ma znaczenia, czy będzie to chleb biały, razowy czy chrupki. Może być także efektownym i smakowitym dipem do warzyw, paluchów serowych, tortilli i chipsów.

Można także podawać je jako gęsty sos do gotowanych ziemniaków. Brzmi dziwnie, ale smakuje obłędnie.