To świetny sposób na szybki deser w świątecznym klimacie, nawet jeśli zupełnie nie masz czasu na pieczenie. Będzie też wspaniałym bonusem na paterce - w sam raz na 2. dzień świąt - a może i trzeci, bo tak je sobie przedłużysz. Wystarczy kilka podstawowych składników i pół godziny chłodzenia w lodówce. Sprawdzą się jako coś „na ząb” do kawy, do świątecznej paczki dla bliskich albo po prostu jako przekąska do podjadania w śnieżne popołudnie.

Jak zrobić piernikowe kuleczki bez pieczenia?

Tutaj nie musisz niczego odmierzać z aptekarską precyzją. Nie potrzebujesz piekarnika, tylko prostych składników i dużej miski. Zamiast ciasta – herbatniki. W roli słodkości – powidła śliwkowe i miód. A cały piernikowy charakter da przyprawa do piernika i ciemne kakao. Całość formujesz w kulki, obtaczasz w czekoladzie i chłodzisz w lodówce. To tyle.

Masę na kulki piernikowe możesz zrobić dzień wcześniej, schować do lodówki i ulepić kuleczki na świeżo przed podaniem. Ogrzej ją tylko nieco na blacie w kuchni przed lepieniem - będzie jeszcze bardziej plastyczna i zrobisz kulki bez lepienia się masy do rąk. Jeśli nie masz czasu na lepienie, jest inne rozwiązanie. Przełóż masę do keksówki wyłożonej folią spożywczą, mocno dociśnij i schłodź całość przez noc. Rano pokrój w plastry – wyjdzie ci piernikowy blok bez pieczenia. Dopilnuj tylko, by masa była dostatecznie gęsta. Aby jej w tym pomóc, możesz wzbogacić ją miękkim masłem. Gdy zastygnie, pomoże uzyskać odpowiednią konsystencję. 

Wiele deserów bez pieczenia opiera się na pokruszonych herbatnikach — jak choćby popularne w PRL „ziemniaczki” z dodatkiem resztek ciast, blok czekoladowy czy spody do niezliczonej ilości ciast. Tu jest podobnie, tylko w wersji piernikowej. Swoją drogą, pokruszone herbatniki z masłem i przesmażonej na nim przyprawie do piernika będą cudownym spodem do świątecznego sernika. Sięgnij po więcej masła, przyprawy i herbatników, a zrobisz przy okazji kuleczek również i spód do standardowego ciasta.

Przepis na piernikowe kuleczki

Składniki:

  • 200 g herbatników maślanych lub kakaowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (można też zamienić na suszoną żurawinę)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel herbatniki na drobno – możesz użyć blendera albo wsypać je do grubszego woreczka strunowego i rozwałkować.
  2. Wsyp kakao, przyprawę do piernika i dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj wszystko w misce.
  3. Dodaj miód i 3 łyżki powideł śliwkowych. Zacznij zagniatać masę ręką lub łyżką.
  4. Sprawdź konsystencję: jeśli masa się kruszy, dodaj jeszcze łyżkę powideł. Jeśli jest zbyt lepka – dosyp trochę zmielonych herbatników.
  5. Uformuj z masy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Rozpuść tabliczkę gorzkiej lub deserowej czekolady w kąpieli wodnej. Zanurzaj w niej kuleczki i odkładaj je na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
  7. Wstaw kuleczki do lodówki na minimum 30 minut, aż polewa stężeje i będą gotowe do jedzenia.

Co możesz zmienić w tym przepisie? 

Ten przepis możesz podkręcić na przynajmniej kilka sposobów. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć migdałów albo pominąć orzechy całkowicie, jeśli robisz wersję dla dzieci lub osób z alergiami. Aby coś przyjemnie chrupało, możesz użyć pokruszonej czekoladowej granoli. Powidła śliwkowe możesz zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub pomarańczową marmoladą, ale to śliwki najlepiej oddają piernikowy klimat. Nie masz miodu? Użyj syropu klonowego, z agawy albo daktylowego. Zamiast polewy czekoladowej możesz obtoczyć kuleczki w kakao, cukrze pudrze lub w posiekanych orzechach.

Jak podać kulki piernikowe na święta?

Po zastygnięciu czekolady możesz oprószyć kuleczki szczyptą cynamonu, odrobiną złotego pyłu cukierniczego albo podczas jej zastygania, obtoczyć dodatkowo w kolorowej posypce lub pokruszonych lentilkach. Ułóż je na paterze wśród pierników i innych świątecznych ciasteczek. Możesz też włożyć każdą kuleczkę do pojedynczej papilotki. Będą wyglądać jak małe pralinki.