Awokado przebojem wdarło się do jadłospisu wielu Polaków. Jadamy je na kanapkach, robimy z nich pasty, są też tacy, którzy wykorzystują je do rozmaitych deserów i wypieków.

Niemniej jednak nie ma takiego przepisu na wykorzystanie tego zielonego owocu, który nie przewidywałby jego obrania. A ta czynność, choć wydawałaby się prosta, wielu osobom nastręcza całkiem sporo problemów.

Jak obrać awokado?

Najprostszą metodą obierania awokado jest rzecz jasna ta z użyciem noża. W tym celu należy po prostu przekroić owoc nożem na całej długości wzdłuż pestki. Potem trzeba tylko przekręcić awokado o 360 stopni i usunąć pestkę – jeśli nie odchodzi sama, dobrze jest wbić w nią ostry nóż i następnie „wykręcić” niepożądany element.

Ta metoda, choć rzeczywiście dość banalna, jest niestety obiektywnie rzecz ujmując dość niebezpieczna, zwłaszcza dla osób starszych, czy też dla młodzieży. By tego uniknąć, warto pokusić się o skorzystanie z innego, dość niecodziennego sposobu. Nie będzie potrzeba tutaj żadnych dodatkowych sprzętów. Do obrania awokado użyjemy tutaj siły własnych mięśni.

Jak obrać awokado bez noża?

Bez obaw, nie oznacza to wcale, że trzeba tutaj mocy strongmana pokroju Mariusza Pudzianowskiego. Wystarczy tylko odpowiedni chwyt, a awokado „ugnie” się pod naporem nawet nieszczególnie silnej osoby. Oto krótki poradnik, w którym punkt po punkcie tłumaczymy tę sprytną sztuczkę:

  1. Ściśnij awokado od góry, oburącz, nasadami dłoni, by pękło w miejscu tak zwanego pępka.
  2. Następnie ponownie uściśnij awokado dwiema rękami, ale tym razem po środku, by „złamało” się na dwoje.
  3. Następnie przełam nadłamane już awokado na dwie części i wyjmij pestkę.
  4. Pozostaje teraz tylko obrać awokado ze skórki – bardzo dojrzałe owoce umożliwiają zdjęcie łupiny bez większego trudu, te mniej dojrzałe można usunąć za pomocą noża. Alternatywą pozostaje wydrążenie miąższu za pomocą łyżki.

Kiedy awokado jest dojrzałe?

Na koniec winni jesteśmy jedno ważne zastrzeżenie. Opisana przez nas metoda zadziała skutecznie tylko wówczas, gdy awokado jest już odpowiednio dojrzałe. Niedojrzały owoc sprawi, że w ten sposób naruszymy jego teksturę, a z samego otwarcia będą nici. 

Dlatego jeżeli owoc jest jeszcze dość twardy, lepiej odstawić go na dodatkowe 2-3 dni do osiągnięcia pełnej dojrzałości. Awokado w domowych warunkach najlepiej dojrzewa w temperaturze pokojowej. Warto przed odstawieniem „do dojrzewania” sprawdzić dokładnie stan swojego owocu – nawet lekkie obicia mogą skończyć się nieprzyjemną niespodzianką w postaci spleśnienia.