Jeśli szukasz pomysłu na prosty deser, który zrobisz w kilkanaście minut, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest łatwy do zrobienia, a składniki pewnie masz w kuchni. Ja mam zawsze w lodówce zamrożone ciasto francuskie na tzw. wszelki wypadek. Wyjmuję je chwilę wcześniej z zamrażarki, aby się ociepliło (szybko się rozmraża). Dorzucam do niego truskawki i zalewam całość delikatną pianką. Upieczone znika z talerzyków w mgnieniu oka. Ciasto francuskie z truskawkami jest chrupiące, delikatne i słodkie, dzięki puszystej piance, a kwaskowate owoce przełamują jej smak. To deser idealny do popołudniowej kawy lub, gdy pojawiają się niespodziewani goście.

Jak zrobić piankę do deseru z ciasta francuskiego?

Truskawki na cieście francuskim zalewam bezową pianką. Przygotowuję ją, ubijając białka z cukrem na puszystą i gęstą masę. Kluczem do idealnej bezy jest cierpliwe ubijanie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, która sprawi, że beza utrzyma kształt i nie opadnie podczas pieczenia. Upieczona beza będzie cudownie chrupiąca z zewnątrz i miękka, lekko ciągnąca się w środku. Jeśli dobrze ją ubijesz, pozostanie puszysta niczym chmurka. Przed podaniem koniecznie ostudź deser, a następnie pokrój go ząbkowanym nożem (takim do chleba), dzięki temu ciasto nie będzie się rozpadać. Podawaj z gałką lodów (najlepiej truskawkowych) lub świeżymi owocami.

Przepis na deser z ciasta francuskiego i truskawek z bezową pianką

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki cukru

Składniki na bezę:

  • 3 białka  
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie przekrój na dwie części. Każdą delikatnie rozwałkuj i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego, to wyjmij je pół godziny przed pieczeniem z zamrażarki, aby zmiękło.
  2. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i dokładnie osusz. Najlepiej rozłóż je na ręczniku kuchennym, aby ociekły z wody (nie mogą być mokre). 
  3. Osuszone truskawki pokrój na ćwiartki lub plasterki i wyłóż na ciasto francuskie.
  4. Schłodzone białka przełóż do miski, dodaj do nich szczyptę soli i ubij je na sztywno za pomocą miksera. Do ubitych białek dodawaj po łyżce cukier, wciąż ubijając. Na koniec dodaj do piany mąkę ziemniaczaną. W ten sposób powstanie gęsta i błyszcząca masa. Wyłóż ją na truskawki. 
  5. Deser piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30 minut, aż ciasto francuskie będzie chrupiące, a beza delikatnie przypieczona.