Ciasto półkruche jest w moim poczuciu bardziej plastyczne od tradycyjnego kruchego. Jednocześnie dzięki subtelnej puszystości daje pole do wielu kulinarnych eksperymentów. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Szczególnie wtedy, gdy masz sprawdzony przepis. Dzielę się moim - w tej wersji półkruche ciasto zawsze się udaje.

Garść porad na przygotowanie półkruchego ciasta

Do przygotowania półkruchego ciasta zazwyczaj wykorzystuję tortownicę o średnicy 24 cm albo blachę o wymiarach 24 x 24 cm. Najlepsza jest mąka pszenna typu 550, dobrze sprawdzi się też mąka tortowa typu 500. Jeśli ciasto będziesz serwować w wersji wytrawnej, możesz dodać sporą szczyptę soli, ale nie jest to konieczne. Niektórzy sugerują wtedy wykorzystanie smalcu, ale ja wolę klasyczną wersję z masłem. Korzystam z zimnego, wyjętego prosto z lodówki. Kroję je na małe kawałki.

Wybieram też drobniutki cukier do wypieków, aby idealnie się rozpuścił. Tradycyjny kryształ daje w moim poczuciu kiepską konsystencję, która jest potem wyczuwalna w gotowym cieście. Jeśli jednak planujesz wykorzystać ciasto półkruche w wersji na słono, np. do pasztecików albo tarty, wtedy wcale nie dodawaj do niego cukru.

Ciasto zagniatam szybko, żeby niepotrzebnie nie ogrzewać go dłońmi. Niestety nie mam miksera ze specjalną końcówką, ale jeśli ty masz taki sprzęt, koniecznie go wykorzystaj.

Ciasto półkruche krok po kroku

Składniki:

  • 200 g zimnego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 180 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło pokrój w kostkę, wyrób chwilę z mąką i proszkiem. Masa powinna przypominać w konsystencji mokry piasek.
  3. Jajka i cukier zmiksuj w osobnej misce na puszystą masę. Cukier musi całkowicie się rozpuścić.
  4. Do masy z mąki, proszku do pieczenia i masła, dodaj jajeczną masę i śmietanę, całość wyrabiaj sprawnie na elastyczne ciasto. 
  5. Gotowe ciasto półkruche zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez 30-40 minut.
  6. Ciasto piecz według wskazówek dopasowanych do przepisu, który zamierzasz przygotować - najczęściej z tego ciasta robi się placek z owocami, wtedy standardowy czas pieczenia to 45 minut w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół). Jeśli przygotowujesz np. paszteciki, kieruj się wskazaniami z danego przepisu.

Pomysły na wykorzystanie ciasta półkruchego

Ciasto półkruche najlepiej pasuje do placka z owocami sezonowymi - nie przytłoczy smaku owoców, a pięknie go wyeksponuje. Ja jednak wykorzystuję takie ciasto jako spód do wytrawnej tarty. Testowałam też ciasteczka półkruche i paszteciki.