Przepis na domowy majonez wydaje się prosty, a mimo to większość osób ma z nim problemy. Wszystko dlatego, że jajeczny sos lubi się zwarzyć i rozwarstwić, a wtedy ani nie wygląda, ani nie smakuje, jak trzeba. Na szczęście wystarczy dopilnować kilku prostych kwestii, aby uniknąć takiej kulinarnej wpadki. Zobacz, jak zrobić majonez według wskazówek samej Magdy Gessler, a wtedy z pewnością wszystko wyjdzie perfekcyjnie już za pierwszym razem. 

Jak zrobić majonez? Kilka ważnych zasad

Aby przygotować domowy majonez potrzeba tylko jajek, oleju, octu i musztardy. Do tego oczywiście niezbędne są przyprawy, a w tej roli zwykle pojawia się tylko sól i pieprz oraz ewentualnie odrobina cukru. Magda Gessler dodatkowo używa też jednego ząbka czosnku oraz odrobiny zimnego mleka, aby uzyskać maksymalnie kremowy i aromatyczny sos. Trzeba tu jednak pamiętać, że wszystkie składniki muszą być jednak bardzo świeże i powinny mieć jednakową temperaturę, dlatego jajka warto wyjąć wcześniej z lodówki. 

A gdy wszystkie produkty są już pod ręką, wystarczy tylko zwykły blender i można brać się do pracy. Ważne jest tylko to, aby blendować majonez w wysokim i wąskim naczyniu, bo tylko wtedy uzyska się odpowiednią konsystencję. Magda Gessler podkreśla też, aby miksując sos, nie odrywać blendera od dna naczynia, bo inaczej wszystko może się zwarzyć. Zobacz dokładny przepis restauratorki poniżej i trzymaj się podanych tam proporcji, a wtedy domowy majonez z pewnością uda się perfekcyjnie.

Prosty przepis na domowy majonez Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 jajka
  • niecały litr oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki octu
  • trochę zimnego mleka
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Do wąskiego naczynia wbij 2 jajka i wlej niecały litr oleju.
  2. Dodaj musztardę, ocet, czosnek i sól, a potem blenduj, nie odrywając urządzenia od dna naczynia.
  3. Na koniec dolej nieco zimnego mleka i jeszcze chwilę miksuj całość. 

A zanim zabierzesz się za przygotowywanie domowego majonezu, obejrzyj krótki fragment jednego z odcinków programu "Kuchenne Rewolucje", gdzie Magda Gessler pokazuje ten przepis krok po kroku.

Źródło: Facebook.com/KuchenneRewolucjeTVN