Ostatnie słoneczne dni sprawiły, że wszystko się zazieleniło i zakwieciło. Wcześniej niż zwykle łąki obsypały się też mniszkiem lekarskim, bo zwykle kwitnie dopiero w maju. Większość osób traktuje go jak zwykły chwast, a to wielki błąd bo te mocno żółte kwiaty to skarbnica cennych składników. Ale nie tylko kwiaty, bo i liście i korzenie warto urwać do koszyka i wykorzystać w kuchni.
Mniszek lekarski - cenniejszy niż myślisz
- Ta roślina to prawdziwy skarb dla zdrowia, gdyż nie tylko jej kwiaty, ale też liście, łodygi i korzenie mają właściwości prozdrowotne.
- W niepozornych żółtych kwiatkach kryje się prawdziwe bogactwo witamin C, A , D i tych z grupy B, a także skarbnica minerałów, takich jak żelazo, magnez czy krzem. Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego to prawdziwy skarb dla organizmu.
- Z kolei korzenie skrywają łatwo przyswajalne sole mineralne i witaminy C, K, D oraz te z grupy B. Oprócz tego zawierają też wiele cennych związków, takich jak glikozydy, sterole, cholina czy inulina.
- W liściach znajdziemy natomiast sporo kwasu foliowego i potasu, a także naturalne przeciwutleniacze.
Liście mniszka idealne do sałatek
Liście mniszka lekarskiego przydadzą się przede wszystkim do sałatki. Mają lekko gorzki smak i świetnie komponują się z owocami i orzechami. Liście najlepiej zrywać wczesną wiosną, zanim młode rośliny rozpoczną kwitnienie – wtedy listki mlecza mają najmniej goryczki. Jeśli zbieracie je w czasie kwitnienia, przed spożyciem namoczcie je w zimnej osolonej wodzie (zneutralizuje to nieco ową goryczkę). Ale niewielka ilość tej goryczki może być atutem, podobnie jak w rukoli.
Sałatka z liści mniszka lekarskiego, pieczonym burakiem, serem owczym i orzeszkami pinii
- 2 średnie buraki
- liście mlecza (ilość wedle uznania, ale 10-15 liści powinno wystarczyć)
- 100 g twardego, owczego sera
- garść orzeszków piniowych
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
Przygotowane:
- Zacznij od upieczenia buraków. Owiń je folią aluminiową i piecz w piekarniku ok. 1-1,5 godziny, w temperaturze 190 - 200 stopni C (ich miękkość sprawdź, nakłuwając je widelcem).
- Większe liście mleczy pokrój, mniejsze ułóż w całości w naczyniu.
- Upieczone buraki pokrój w szerokie plastry a potem jeszcze na połówki i ułóż na liściach.
- Twardy ser owczy zetrzyj na grubych oczkach tarki, bardziej miękki możesz pokruszyć albo pokroić w kostkę.
- Na małej patelni podpraż orzeszki piniowe, tak aby bardzo delikatnie się zrumieniły i posyp nimi wierzch naszej sałatki.
- Na koniec polej równomiernie oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.
Takie połączenie smaków, czyli gorzkawych liści mlecza ze słodkim burakiem i octem balsamiczny posmakuje każdemu.
Przeciwwskazania do jedzenia mniszka lekarskiego
Mimo że mniszek lekarski ma wiele zalet, nie każdy powinien go spożywać. Uważaj, jeśli masz:
- alergię na rośliny astrowate (np. rumianek, nagietek). Mniszek może wywoływać reakcję uczuleniową.
- problemy z nerkami – unikaj go, bo działa moczopędnie.
- choroby woreczka żółciowego, ponieważ może zwiększać produkcję żółci.
- przyjmujesz leki rozrzedzające krew – pamiętaj, że mniszek lekarski zawiera dużo witaminy K.
redakcja mojegotowanie.pl
















