Ostatnie słoneczne dni sprawiły, że wszystko się zazieleniło i zakwieciło. Wcześniej niż zwykle łąki obsypały się też mniszkiem lekarskim, bo zwykle kwitnie dopiero w maju. Większość osób traktuje go jak zwykły chwast, a to wielki błąd bo te mocno żółte kwiaty to skarbnica cennych składników. Ale nie tylko kwiaty, bo i liście i korzenie warto urwać do koszyka i wykorzystać w kuchni.

Mniszek lekarski - cenniejszy niż myślisz

  • Ta roślina to prawdziwy skarb dla zdrowia, gdyż nie tylko jej kwiaty, ale też liście, łodygi i korzenie mają właściwości prozdrowotne.
  • W niepozornych żółtych kwiatkach kryje się prawdziwe bogactwo witamin C, A , D i tych z grupy B, a także skarbnica minerałów, takich jak żelazo, magnez czy krzem. Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego to prawdziwy skarb dla organizmu.
  • Z kolei korzenie skrywają łatwo przyswajalne sole mineralne i witaminy C, K, D oraz te z grupy B. Oprócz tego zawierają też wiele cennych związków, takich jak glikozydy, sterole, cholina czy inulina. 
  • W liściach znajdziemy natomiast sporo kwasu foliowego i potasu, a także naturalne przeciwutleniacze.

Liście mniszka idealne do sałatek

Liście mniszka lekarskiego przydadzą się przede wszystkim do sałatki. Mają lekko gorzki smak i świetnie komponują się z owocami i orzechami. Liście najlepiej zrywać wczesną wiosną, zanim młode rośliny rozpoczną kwitnienie – wtedy listki mlecza mają najmniej goryczki. Jeśli zbieracie je w czasie kwitnienia, przed spożyciem namoczcie je w zimnej osolonej wodzie (zneutralizuje to nieco ową goryczkę). Ale niewielka ilość tej goryczki może być atutem, podobnie jak w rukoli.

Sałatka z liści mniszka lekarskiego, pieczonym burakiem, serem owczym i orzeszkami pinii

  • 2 średnie buraki
  • liście mlecza (ilość wedle uznania, ale 10-15 liści powinno wystarczyć)
  • 100 g twardego, owczego sera
  • garść orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

Przygotowane:

  1. Zacznij od upieczenia buraków. Owiń je folią aluminiową i piecz w piekarniku ok. 1-1,5 godziny, w temperaturze 190 - 200 stopni C (ich miękkość sprawdź, nakłuwając je widelcem).
  2. Większe liście mleczy pokrój, mniejsze ułóż w całości w naczyniu.
  3. Upieczone buraki pokrój w szerokie plastry a potem jeszcze na połówki i ułóż na liściach.
  4. Twardy ser owczy zetrzyj na grubych oczkach tarki, bardziej miękki możesz pokruszyć albo pokroić w kostkę.
  5. Na małej patelni podpraż orzeszki piniowe, tak aby bardzo delikatnie się zrumieniły i posyp nimi wierzch naszej sałatki.
  6. Na koniec polej równomiernie oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.

Takie połączenie smaków, czyli gorzkawych liści mlecza ze słodkim burakiem i octem balsamiczny posmakuje każdemu.

Przeciwwskazania do jedzenia mniszka lekarskiego

Mimo że mniszek lekarski ma wiele zalet, nie każdy powinien go spożywać. Uważaj, jeśli masz:

  •     alergię na rośliny astrowate (np. rumianek, nagietek). Mniszek może wywoływać reakcję uczuleniową.
  •     problemy z nerkami – unikaj go, bo działa moczopędnie.
  •     choroby woreczka żółciowego, ponieważ może zwiększać produkcję żółci.
  •     przyjmujesz leki rozrzedzające krew – pamiętaj, że mniszek lekarski zawiera dużo witaminy K.

mniszekredakcja mojegotowanie.pl