Ten wspaniały przepis na pyszne ciasto marchewkowe dostałam dawno temu od koleżanki z akademika. Nie mam zielonego pojęcia, czy znają je w ogóle mieszkańcy Hawajów, czy może nazwa jest wyłącznie inwencją mojej koleżanki, która do przełożenia marchewkowych blatów wykorzystywała niesamowity krem ananasowy. A jak wiadomo, Polacy mianem "hawajskich" określają dosłownie wszystkie dania, które zawierają dodatek ananasa. Nie wnikam zbyt dogłębnie w pochodzenie tego przepisu, bo jedno jest pewne - to ciasto marchewkowe jest przepyszne i zostawia inne desery daleko w tyle.
Przepis na hawajskie ciasto marchewkowe
Z podanych składników przygotujesz ciasto marchewkowe w blaszce o wymiarach 25x35 cm.
Składniki:
Na marchewkowe blaty:
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szklanka oleju
- odrobina soli
- 2 szklanki startej marchewki
- odrobina soku z ananasa do nasączenia
Na ananasowy krem:
- 700 ml śmietanki kremówki
- 400 g serka Philadelphia
- 1 puszka ananasa
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki syropu ananasowego z puszki
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki żelatyny
Lukier na wierzch:
- ok. 2 łyżki soku z marchwi dla pomarańczowego koloru
- ok. szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Ananasa pokrój bardzo drobniutko, odsączając najpierw z zalewy (zalewy nie wylewaj, zachowaj ją). Ja wolę, gdy ananas jest tak drobny, że w kremie nie da się wyczuć jego cząstek. Moja koleżanka radziła jednak zawsze, żeby kawałki były większe - wolała taką wersję.
- Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
- W drugiej misce umieść jajka, cukier i odrobinę soli. Zmiksuj na jasną i puszystą masę.
- Partiami dodawaj suche składniki oraz olej, miksując krótko po każdym dodaniu. Na koniec wmieszaj szpatułką startą marchewkę oraz olejek waniliowy.
- Dokładnie wymieszaną masę przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut w 175 stopniach C, aż do tzw. suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto będzie dość wysokie, przekrój je na 3 blaty.
- Przekrojone blaty nasącz lekko syropem z ananasa.
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i odstaw do lekkiego wystudzenia (uważaj, aby nie stężała).
- Teraz osobno przygotuj krem ananasowy. Zimną śmietanę zmiksuj z serkiem. Gdy krem zrobi się gęsty, dodaj powolutku cukier puder.
- Wąziutkim strumyczkiem wlewaj syrop z ananasa i żelatynę, przygotowaną zgodnie ze wcześniejszą instrukcją.
- Gdy krem będzie ładnie ubity, wmieszaj leciutko cząstki ananasa.
- Gotowym kremem przełóż blaty ciasta.
- Jeśli chcesz, na wierzch ciasta przygotuj pomarańczowy lukier - ucieraj cukier puder z sokiem z marchewki.
- Gdy lukier osiągnie jednolitą konsystencję, polej nim wierzch deseru.
- Przed krojeniem, obowiązkowo schładzaj ciasto w lodówce przez co najmniej 8 godzin.
Dodatkowe porady
Jeśli chcesz, do masy na ciasto możesz dorzucić również wiórki kokosowe - dodadzą ciekawego posmaku marchewkowym blatom. A z kolei jeśli lubisz, gdy ciasto świąteczne ma bardziej korzenny aromat, oprócz cynamonu możesz też dodać nieco przyprawy piernikowej. Pamiętaj, że śmietana kremówka powinna być porządnie schłodzona przed ubijaniem - ja dodatkowo chłodzę też miskę oraz końcówki miksera.















