Ten wspaniały przepis na pyszne ciasto marchewkowe dostałam dawno temu od koleżanki z akademika. Nie mam zielonego pojęcia, czy znają je w ogóle mieszkańcy Hawajów, czy może nazwa jest wyłącznie inwencją mojej koleżanki, która do przełożenia marchewkowych blatów wykorzystywała niesamowity krem ananasowy. A jak wiadomo, Polacy mianem "hawajskich" określają dosłownie wszystkie dania, które zawierają dodatek ananasa. Nie wnikam zbyt dogłębnie w pochodzenie tego przepisu, bo jedno jest pewne - to ciasto marchewkowe jest przepyszne i zostawia inne desery daleko w tyle.

Przepis na hawajskie ciasto marchewkowe

Z podanych składników przygotujesz ciasto marchewkowe w blaszce o wymiarach 25x35 cm.

Składniki:

Na marchewkowe blaty:

  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szklanka oleju
  • odrobina soli
  • 2 szklanki startej marchewki
  • odrobina soku z ananasa do nasączenia

Na ananasowy krem:

  • 700 ml śmietanki kremówki
  • 400 g serka Philadelphia
  • 1 puszka ananasa
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki syropu ananasowego z puszki
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

Lukier na wierzch:

  • ok. 2 łyżki soku z marchwi dla pomarańczowego koloru
  • ok. szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Ananasa pokrój bardzo drobniutko, odsączając najpierw z zalewy (zalewy nie wylewaj, zachowaj ją). Ja wolę, gdy ananas jest tak drobny, że w kremie nie da się wyczuć jego cząstek. Moja koleżanka radziła jednak zawsze, żeby kawałki były większe - wolała taką wersję.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
  3. W drugiej misce umieść jajka, cukier i odrobinę soli. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. 
  4. Partiami dodawaj suche składniki oraz olej, miksując krótko po każdym dodaniu. Na koniec wmieszaj szpatułką startą marchewkę oraz olejek waniliowy.
  5. Dokładnie wymieszaną masę przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut w 175 stopniach C, aż do tzw. suchego patyczka.
  6. Wystudzone ciasto będzie dość wysokie, przekrój je na 3 blaty. 
  7. Przekrojone blaty nasącz lekko syropem z ananasa.
  8. 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i odstaw do lekkiego wystudzenia (uważaj, aby nie stężała).
  9. Teraz osobno przygotuj krem ananasowy. Zimną śmietanę zmiksuj z serkiem. Gdy krem zrobi się gęsty, dodaj powolutku cukier puder.
  10. Wąziutkim strumyczkiem wlewaj syrop z ananasa i żelatynę, przygotowaną zgodnie ze wcześniejszą instrukcją.
  11. Gdy krem będzie ładnie ubity, wmieszaj leciutko cząstki ananasa. 
  12. Gotowym kremem przełóż blaty ciasta. 
  13. Jeśli chcesz, na wierzch ciasta przygotuj pomarańczowy lukier - ucieraj cukier puder z sokiem z marchewki.
  14. Gdy lukier osiągnie jednolitą konsystencję, polej nim wierzch deseru.
  15. Przed krojeniem, obowiązkowo schładzaj ciasto w lodówce przez co najmniej 8 godzin.

Dodatkowe porady

Jeśli chcesz, do masy na ciasto możesz dorzucić również wiórki kokosowe - dodadzą ciekawego posmaku marchewkowym blatom. A z kolei jeśli lubisz, gdy ciasto świąteczne ma bardziej korzenny aromat, oprócz cynamonu możesz też dodać nieco przyprawy piernikowej. Pamiętaj, że śmietana kremówka powinna być porządnie schłodzona przed ubijaniem - ja dodatkowo chłodzę też miskę oraz końcówki miksera.