Cebula to jeden z podstawowych składników wielu dań. To właśnie ona nadaje charakteru niemal wszystkim zupom, sosom czy różnego rodzaju gulaszom i potrawkom. Najpierw trzeba jednak ją podsmażyć, bo bez tego nie będzie miała aż tyle smaku i aromatu oraz nie osiągnie tak złocistego koloru. A zanim smażenie, niezbędne jest jeszcze obieranie i krojenie. Zobacz prosty trik, dzięki któremu zrobisz to maksymalnie szybko, łatwo i bez zbędnych akcesoriów. Wystarczy tylko deska i nóż, ale liczy się sprytna technika. 

Jak łatwo obrać cebulę?

Obieranie cebuli to bez wątpienia jedna z najmniej lubianych kuchennych czynności. I nie chodzi tu tylko o wylewanie przy tym łez, ale też marnowanie sporo czasu. Warto więc szukać sprytnych sposobów, aby ułatwić sobie życie i skrócić czas wykonywania tego zadania do minimum. Otóż zamiast po prostu odcinać po kolei oba końce cebuli, a potem ściągać z niej całą skórkę, lepiej od razu przekroić cebulę na pół, a wtedy łupinki znacznie szybciej odejdą w dwóch częściach i to za pomocą dosłownie kilku ruchów ręki. 

Takich skórek lepiej jednak nie wyrzucać tak po prostu do kosza tylko gromadzić je w jednym pojemniczku czy woreczku, bo w okresie wielkanocnym przydadzą się do domowego cebulnika. Potem wystarczy tylko ugotować łupinki w niewielkiej ilości wody, a powstanie ciemny napar, w którym zafarbujesz jajka na przepiękny brązowy kolor. 

Jak pokroić szybko cebulę?

Połówki cebuli można pokroić w piórka, ale co, gdy potrzebujemy drobniutkiej kosteczki do sałatki jarzynowej, pasty jajecznej czy sosu do makaronu? Każdy ma na to swój ulubiony sposób, ale czasem warto popatrzeć na sprytne triki z internetu. Jeden z takich myków znaleźliśmy niedawno, a polega on na tym, aby najpierw odciąć górką część cebuli, położyć cebulę na desce do krojenia korzonkami do góry, a potem wykonać dookoła pionowe nacięcia (trochę jakbyśmy dzielili pomarańczę na części) do samego końca. Na koniec wystarczy tylko przewrócić taką naciętą cebulę i kroić ją z góry na dół, a błyskawicznie powstanie drobniutka i równa kosteczka. 

Najłatwiej będzie zrozumieć o co chodzi, oglądając krótki film poniżej. Zobacz koniecznie i spróbuj takiej metody krojenia, a nagle wszystkie przepisy z dodatkiem posiekanej cebulki staną się o wiele szybsze i prostsze. 

Źródło: Facebook.com/LifeWithCocoShow