Kotlety mielone obok schabowych i tych z piersi kurczaka, to jeden z częściej wybieranych obiadów w polskich domach. Przepisy się nieco różnią, ale stałym punktem jest dobrej jakości mięso mielone i zeszklona cebulka. Ale zawsze warto znać przepis na takie podstawowe, bez żadnego kombinowania. I takie są właśnie kotlety mielone Jakuba Kuronia, których nauczył go tata. Jak sam napisał na swojej stronie:

Receptura jest sprawdzona w 100%, nauczyłem się jej od Taty, a trzeba przyznać, że bez wątpienia był on mistrzem kotletów mielonych.

Składniki na kotlety mielone Kuronia

Produkty na mielone są tu jak najbardziej klasyczne, więc nie będzie żadnych niespodzianek. Przygotowanie też jest łatwe i poradzi sobie z tym każdy, nawet gdy są to jego pierwsze kotlety. Wystarczy skorzystać z wiedzy Jakuba Kuronia, żeby zrobić pyszne, klasyczne kotlety mielone.

  • 1 czerstwa bułka pszenna, np. kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 500 g mielonej wieprzowiny (łopatka lub karkówka)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia, najlepiej rzepakowy lub masło klarowane

Jak zrobić klasyczne kotlety mielone?

  1. Czerstwą bułkę pszenną przełóż do miseczki i zalej ją mlekiem. Ostaw na bok na 10-15 minut. Potem odciśnij ją porządnie, przy okazji rozdrabniając ją.
  2. Cebulę pokrój w niedużą kostkę i zeszklij ją na 2 łyżkach oleju. Trochę ją przeciągnij, żeby miała brązowawy kolor. Uważaj, żeby jej nie spalić.
  3. Do jednej miski włóż mięso mielone, namoczoną bułkę, zeszkloną cebulę, dosyp majeranek, sól i pieprz do smaku. Wbij też jajko. Wyrabiaj mięso przez około 4 minuty. Chodzi o to, żeby składniki rozeszły się równomiernie. Masa powinna być dobrze napowietrzona i gładka. Jeśli nie przepadasz za dotykaniem surowego mięsa, włóż jednorazowe rękawiczki, będzie o wiele przyjemniej. Uformuj kotlety. W tym celu zanurz wcześniej dłonie w wodzie, żeby kotlety nie lepiły się do dłoni. Nie trzeba tego robić, gdy masz rękawiczki.
  4. Do miseczki lub na talerzyk nasyp porcję bułki tartej. Obtocz w niej kotlety z każdej strony.
  5. Kotlety mielone Kuronia smaż na rozgrzanym tłuszczu, do zrumienienia. Ustaw średni ogień, inaczej skórka może być spalona, a środek jeszcze surowy. Średnio trwa to około 5 minut z każdej strony.

Z czym podać kotlety mielone?

Jakub Kuroń kotlety mielone swojego taty przygotował z purée ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami. Ale możliwości jest więcej, świetnie sprawdzą się tu też ziemniaki z wody posypane koperkiem lub rozgniecione i przesmażone na patelni. Do tego pasuje również mizeria, marchewka z groszkiem, surówka z selera, miks sałat z winegretem. W zasadzie w tej kwestii nie ma żadnych ograniczeń.

Źródło: https://kuron.com.pl