Uwielbiam zioła i wszelkie zieleniny. Mogłabym jeść non stop sałatki, dodawać je do kanapek i robić pesto. Niestety kiedy kupuję je w sklepie, po 2-3 dniach od otwarcia nadają się do wyrzucenia, bo szybko więdną, żółkną i zwyczajnie się psują. A cena wcale nie jest mała za 1 opakowanie. Dlatego rok temu postanowiłam wyhodować swoje ulubione zioło, czyli rukolę. W sklepie ogrodniczym znalazłam nasionka i hojnie wysiałam je w donicy na balkonie. Nie pokładałam w tej uprawie wielkich nadziei, bo zazwyczaj moje siejki różnych roślin albo nie wyrastały, alb szybko się niszczyły. Jednak tym razem spotkało mnie pozytywne zaskoczenie, bo nie dość, że rukola pięknie wykiełkowała, to rosła całe lato, a ja tylko obrywałam kolejne listeczki. Dlatego w tym roku też już posiałam rukolę i po kilku dniach pojawiły się pierwsze listeczki. Już zacieram ręce, gdy będę mogła dodawać je do wielu potraw.
Rukola - cenne liście o wyrazistym smaku
Rukola jest bardzo zdrowym warzywem. Jej poprawna nazwa to właściwie rokietta siewna. Pochodzi głównie z obszaru Hiszpanii oraz Włoszech. Niektórych może zdziwić, że rukola należy do rodziny kapustowatych. Jej krewni to m.in. kapusta, brokuł, czy rzodkiewka. Cienkie, długie listeczki o nierównych brzegach mają wyraźny pikantny i lekko orzechowy smak. Wydają też intensywny, przyjemny zapach.
Rukola to idealne warzywo do przygotowania dietetycznych i zdrowych dań, ze względu na swojego bogactwo w witaminy A, B, C oraz K. W rukoli można znaleźć równie wiele składników mineralnych, jak cynk, żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, węglowodany, białka, kwasy organiczne oraz olejki eteryczne. Ma w swoim składzie także cenny błonnik. Dzięki takiemu bogactwu składników rukola, zapobiega anemii oraz poprawia system immunologiczny. Dobrze też wpływa na odporność, trawienie i kondycję skóry. W 100 g rukoli jest tylko 25 kcal.
Kiedy i jak siać rukolę?
Rukolę można wysiać już wczesną wiosną od marca do maja. Nie trzeba się martwić kapryśną aurą, bo dobrze znosi niewielkie przymrozki. Kiełkuje już po kilku dniach, a po 3-6 tygodniach od posiania jest gotowa do zbioru. Jeśli chcecie posiać ją na parapecie, tym bardziej nie musicie się martwić pogodą. Szybko wykiełkuje i będzie rosła błyskawicznie. Warto ją wysiewać co 2-3 tygodnie, dzięki temu będzie zapewniony ciągły zbiór do późnego lata.
Po wysiewie trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu rukoli i pilnować by nie doszło do przesuszenia, zwłaszcza na południowym oknie, albo balkonie.
Rukola rośnie na wysokość ok 20-30 cm. Najlepiej zbierać ją na bieżąco, obrywając zewnętrzne liście i pozostawiając środek, dzięki czemu będzie się zagęszczać i wypuszczać kolejne, młode liście.
Do czego przyda się rukola?
Dzięki temu, że można zebrać tyle liści, ile akurat potrzeba do danego przepisu, nigdy nie zmarnuje się żaden listek. Poza tym ta wyhodowana na balkonie albo oknie ma dużo intensywniejszy smak i aromat. A rukolę można wykorzystać do wielu potraw. Ja najczęściej robię z niej pesto, dodaję do sałatek, ale też na kanapkę z croissanta z serem camembert, miodem i orzechami. To też fantastyczny dodatek na pizzę z szynką i mozzarellą. Warto też wypróbować przepis na zupę z rukoli.

















