Warzywa i owoce to jeden z podstawowych elementów zdrowego jadłospisu, dlatego chętnie kupujemy je i pałaszujemy na różne sposoby. Aby jednak zachowały wszystko to, co w nich najlepsze, trzeba przechowywać je w odpowiedni sposób, bo nadpsute nie tylko tracą smak, ale i właściwości i zamiast korzystnie wpływać na organizm, mogą tylko przynieść szkody. Aby jednak nie zajmowały dużo miejsca w kuchni, warto posegregować je sprytną metodą. Zobacz, na czym polega ten patent, a od razu go zgapisz.

Przechowywanie warzyw i owoców - podstawowe zasady

Aby kupione warzywa i owoce jak najdłużej zachowały świeżość, trzeba potraktować je w odpowiedni sposób. Liczy się tu kilka prostych zasad, a najważniejsze z nich to:

  1. Trzeba przynosić do domu tylko świeże warzywa i owoce, bo już jeden zepsuty egzemplarz może spowodować, że lada chwila wszystko będzie do wyrzucenia.
  2. Wszelkie pakowane owoce i warzywa należy rozpakować z folii od razu po przyniesieniu do domu.
  3. Lepiej nie myć warzyw i owoców od razu po kupieniu, tylko zrobić to przed samym spożyciem. Umyte sztuki włożone do lodówki będą znacznie szybciej się psuć, a tego przecież nie chcemy. 
  4. Po przyniesieniu do domu warto przechowywać produkty tak, jak było to robione w sklepie - jeśli dany owoc czy warzywo leżały na półce lub lodówce, to ty też u siebie włóż go w to samo miejsce. 
  5. Jeśli wkładasz warzywa i owoce do lodówki, wybierz do tego dolną szufladę, bo tam jest najzimniej. Wcześniej warto wyłożyć szufladę kawałkiem ręcznika papierowego, aby pochłaniał nadmiar wilgoci. 

Jak najlepiej przechowywać warzywa i owoce?

Zachowując wszystkie powyższa zasady, możesz znacznie wydłużyć świeżość warzyw i owoców, ale warto też znać sprytne myki na ich organizację. Te produkty, które przechowuje się poza lodówką, często lądują w specjalnych koszykach czy na paterach, ale nie każdy ma miejsce na takie akcesoria na swoim kuchennym blacie.

W tym wypadku można rozważyć ciekawy trik z wykorzystaniem metalowych segregatorów na dokumenty. W wielu sklepach można kupić je w wersji metalowej z ażurowym, a taki przewiewny pojemniczek to idealne miejsce na takie produkty jak cebula, czosnek czy ziemniaki oraz inne produkty, których nie chce się trzymać na wierzchu w kuchni. Dzięki temu warzywa i owoce będą ładnie posortowane, a jednocześnie nie zajmą dużo miejsca.

Ten patent na przechowywanie warzyw i owoców podpatrzyliśmy na Facebookowym profilu @BohoGardenHaven. Zobacz, jakie to genialne w swojej prostocie.

Źródło: Facebook.com/BohoGardenHaven