Choć uwielbiam por, to surowy jest dla mnie za ostry i zbyt dominuje w surówkach i sałatkach. Na szczęście jest prosty sposób na to, by złagodzić jego smak, a jednocześnie by zachował swój piękny zielony kolor. Wystarczy kilka minut pracy, by por z ostrego warzywa zmienił się we wciąż chrupiący, ale znacznie delikatniejszy dodatek do surówki. Przygotowany w ten sposób sprawdzi się również w zapiekankach i farszach (np. do pierogów). Możesz go również stosować jako zamiennik cebuli.

Parzenie i chłodzenie pora

Najprostszym sposobem na złagodzenie ostrości pora jest jego zblanszowanie, ale nie wystarczy zwykłe przelanie go wrzątkiem. Zobacz, co jeszcze należy zrobić, by por zachował swój soczysty kolor.

  1. Umyj dokładnie por (również wewnątrz, gdyż często pomiędzy liśćmi znajduje się piasek).
  2. Pokrój go w krążki lub półplasterki. Możesz użyć zarówno białej, jak i zielonej części pora (to nieprawda, że zielona nadaje się jedynie do zup, świetnie sprawdza się jako dodatek do surówek i sałatek).
  3. Przełóż go na sitko lub durszlak. W czajniku zagotuj co najmniej litr wody. Wrzącą polewaj por na sicie przez ok. 10-15 sekund.
  4. Po tym czasie natychmiast przelej go zimną (a najlepiej lodowatą) wodą. Możesz też przełożyć go do miski z wodą i lodem. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania, a por zachowa swój piękny, zielony kolor. To jest kluczowy krok, dlatego nie pomijaj go. Inaczej twój por straci kolor, stanie się blady, miękki i bez wyrazu.
  5. Na koniec odsącz pora z nadmiaru wody i użyj do surówki. Możesz poczekać, aż ocieknie na sicie lub przełożyć go na ręcznik kuchenny i delikatnie osuszyć.

Podrzucam przepis na moją ulubioną surówkę z pora do obiadu. Jest niesamowicie chrupiąca i bardzo apetycznie wygląda. Choć bez majonezu to dzięki kilku prostym dodatkom smakuje niebanalnie.

Przepis na chrupiącą surówkę z pora

Składniki:

  • 1 por (biała i zielona część)
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Pora umyj i pokrój w półplasterki. Przełóż go na sito i przelej wrzącą wodą. Natychmiast schłodź go zimną wodą. Zostaw na sicie do odsączenia.
  2. Marchewki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż do miski.
  3. Jabłka umyj i pokrój na mniejsze kawałki (jabłek nie obieram, ale jeśli przeszkadza ci skórka, to obierz je).
  4. Jabłka i por dodaj do miski z marchewką. Polej je oliwą i dopraw odrobiną cukru. Wymieszaj.
  5. Całość udekoruj posiekanym drobno szczypiorkiem. Przypraw odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
  6. Podawaj od razu lub wstaw do lodówki do schłodzenia.