Choć uwielbiam por, to surowy jest dla mnie za ostry i zbyt dominuje w surówkach i sałatkach. Na szczęście jest prosty sposób na to, by złagodzić jego smak, a jednocześnie by zachował swój piękny zielony kolor. Wystarczy kilka minut pracy, by por z ostrego warzywa zmienił się we wciąż chrupiący, ale znacznie delikatniejszy dodatek do surówki. Przygotowany w ten sposób sprawdzi się również w zapiekankach i farszach (np. do pierogów). Możesz go również stosować jako zamiennik cebuli.
Parzenie i chłodzenie pora
Najprostszym sposobem na złagodzenie ostrości pora jest jego zblanszowanie, ale nie wystarczy zwykłe przelanie go wrzątkiem. Zobacz, co jeszcze należy zrobić, by por zachował swój soczysty kolor.
- Umyj dokładnie por (również wewnątrz, gdyż często pomiędzy liśćmi znajduje się piasek).
- Pokrój go w krążki lub półplasterki. Możesz użyć zarówno białej, jak i zielonej części pora (to nieprawda, że zielona nadaje się jedynie do zup, świetnie sprawdza się jako dodatek do surówek i sałatek).
- Przełóż go na sitko lub durszlak. W czajniku zagotuj co najmniej litr wody. Wrzącą polewaj por na sicie przez ok. 10-15 sekund.
- Po tym czasie natychmiast przelej go zimną (a najlepiej lodowatą) wodą. Możesz też przełożyć go do miski z wodą i lodem. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania, a por zachowa swój piękny, zielony kolor. To jest kluczowy krok, dlatego nie pomijaj go. Inaczej twój por straci kolor, stanie się blady, miękki i bez wyrazu.
- Na koniec odsącz pora z nadmiaru wody i użyj do surówki. Możesz poczekać, aż ocieknie na sicie lub przełożyć go na ręcznik kuchenny i delikatnie osuszyć.
Podrzucam przepis na moją ulubioną surówkę z pora do obiadu. Jest niesamowicie chrupiąca i bardzo apetycznie wygląda. Choć bez majonezu to dzięki kilku prostym dodatkom smakuje niebanalnie.
Przepis na chrupiącą surówkę z pora
Składniki:
- 1 por (biała i zielona część)
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Pora umyj i pokrój w półplasterki. Przełóż go na sito i przelej wrzącą wodą. Natychmiast schłodź go zimną wodą. Zostaw na sicie do odsączenia.
- Marchewki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż do miski.
- Jabłka umyj i pokrój na mniejsze kawałki (jabłek nie obieram, ale jeśli przeszkadza ci skórka, to obierz je).
- Jabłka i por dodaj do miski z marchewką. Polej je oliwą i dopraw odrobiną cukru. Wymieszaj.
- Całość udekoruj posiekanym drobno szczypiorkiem. Przypraw odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
- Podawaj od razu lub wstaw do lodówki do schłodzenia.
















