Święcenie wielkanocnego koszyczka pełnego przysmaków to jedna z najpiękniejszych tradycji, jakie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Wszyscy dbamy o to, aby koszyk był piękny i efektownie ozdobiony, ale mało kto wie, że można samodzielnie zrobić jego równie piękną i do tego całkowicie jadalną wersję. Wystarczy proste ciasto jak na chałkę i trochę poświęconego czasu, ale efekt wart jest każdej poświęconej minuty. Zobacz, jak wyczarować krok po kroku smaczną ozdobę, która zachwyci każdego gościa przy świątecznym stole. 

Jak zrobić jadalny koszyczek wielkanocny?

Ten sprytny pomysł to nic innego jak zwykła chałka, upieczona w nietypowej formie. Najpierw trzeba więc przygotować dobre ciasto drożdżowe, a w tym celu niezbędne jest trzymanie się ścisłych proporcji każdego ze składników, a potem cierpliwe czekanie, aż masa odpowiednio wyrośnie. Dopiero wtedy można brać się za kluczowy punkt, czyli tworzenie z ciasta cienkich wałeczków i formowanie ich na kształt koszyczka. Jak to zrobić?

Najpierw trzeba owinąć dużą miskę folią aluminiową i odwrócić ją do góry dnem, bo to właśnie ona posłuży za formę do stworzenia koszyczka. Na jej dnie przykleja się wałeczki z ciasta, a potem krok po kroku zaplata je ze sobą jak wiklinowy koszyk. Oddzielnie przygotowuje się rączkę do koszyczka, a w tym celu niezbędny będzie kawałek czystego, cienkiego drucika. Wystarczy opleść go dokładnie ciastem i zapiec całość, a powstanie przepiękny uchwyt do jadalnego kosza. 

Zobacz poniżej dokładny przepis oraz krótkie wideo z instagramowego profilu @pysznieczyprzepysznie, na którym najlepiej widać cały proces przygotowania. 

Koszyczek wielkanocny z chałki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej (typ 550) + odrobina do podsypywania blatu,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 50 g cukru,
  • 50 ml oleju,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • dodatkowo: 1 jajko i trochę oleju do smarowania koszyczka.

Przygotowanie:

  1. W letnim mleku rozpuść pokruszone drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Całość wymieszaj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. 
  2. W tym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a na koniec dodaj do nich zaczyn i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto drożdżowe przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. 
  3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wytnij z niego równe paseczki o szerokości 1,5 cm. Następnie każdy paseczek zroluj dłońmi, aby powstał cienki wałeczek. 
  4. Miskę o średnicy około 18-20cm dokładnie owiń z każdej strony folią aluminiową i posmaruj olejem, a potem połóż ją do góry dnem na blaszce do pieczenia.
  5. Wałeczki rozkładaj równo wzdłuż dna miski i zaplataj je, tworząc zgrabny koszyczek (gotową plecionkę warto obciążyć miseczką od góry, aby potem równo stała na stole), a następnie całą plecionkę z chałki posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w 180 stopniach przez około 25 minut. 
  6. W tym czasie zacznij przygotowywać rączkę do koszyka owijając czysty drucik ciastem (możesz też zrobić dodatkowo ozdoby na wierzch i spód koszyczka, jak na poniższym filmie). Gotowy uchwyt do koszyka i wszelkie dekoracje również posmaruj jajkiem i piecz w 180 stopniach.

Źródło: Instagram.com/pysznieczyprzepysznie