Jeśli wydaje ci się, że ciasto na pierogi potrzebuje wielu składników, to jesteś w błędzie. W rzeczywistości wystarczą tylko 3, by uzyskać gładkie i elastyczne ciasto, które świetnie się wałkuje, jest idealne do lepienia pierogów. Sprawdzi się przy każdym farszu, zarówno klasycznym z ziemniaków, jak i wilgotnym owocowym. To ciasto świetnie sobie radzi z ich utrzymaniem. Dobrze się skleja i trzyma formę. Pierogowe ciasto przaśne jest hitem w moim domu. Każdemu smakuje i zawsze wychodzi.

Co to jest ciasto przaśne?

Ciasto przaśne to rodzaj ciasta przygotowywanego bez żadnych środków spulchniających, takich jak drożdże, proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. Zazwyczaj kojarzy się ono z płaskimi chlebkami, które nie wyrastają znacząco, jak np. maca, podpłomyki czy tortille. Zwykle składają się one jedynie z mąki i wody. Jednak ciasto przaśne to w zasadzie podstawa tradycyjnych pierogów (które praktycznie nigdy nie zawierają proszku do pieczenia czy sody, choć czasem mogą być robione z ciasta drożdżowego). Zatem, nawet jeśli o tym nie wiesz, być może i tak na co dzień robisz przaśne ciasto pierogowe.

Jak zrobić ciasto przaśne na pierogi?

Pierogowe ciasto przaśne robię z 3 podstawowych składników: mąki, wody i soli. Tylko tyle wystarczy, by uzyskać gładkie i elastyczne ciasto, które świetnie się wałkuje, jest sprężyste i nie rozpada się podczas gotowania. Używam mąki pszennej typu 550, ta najlepiej się sprawdza w tradycyjnych pierogach. Łączę ją z ciepłą wodą. Dzięki temu ciasto jest mięciutkie i łatwo się zagniata. Szczypta soli nadaje mu smaku. Całość wyrabiam do połączenia i zostawiam na kilkanaście minut, aby odpoczęło. Wówczas będzie się łatwiej wałkowało, nie będzie się rwało i będzie bardziej elastyczne. Zobacz, w jakich proporcjach przygotowuję ciasto przaśne na pierogi.

Przepis na ciasto przaśne na pierogi

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej 
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób w niej dołek i wlej do niego wodę oraz dodaj szczyptę soli. Zagnieć składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15-20 minut, żeby odpoczęło. 
  2. Następnie rozwałkuj je cienko na 2 mm. Jeśli będzie się przyklejało do wałka, podsyp je mąką. Za pomocą szklanki wycinaj kółka i nakładaj do nich farsz. Zlep brzegi ciasta, formując zgrabne pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.