Tak podane brokuły posmakują absolutnie wszystkim, nawet tym, którzy do tej pory nie przepadali za tymi zielonymi warzywami. Wystarczy tylko zblendować kilka składników na prosty, ale wyrazisty sos oraz dorzucić pewien chrupiący dodatek na wierzch. Nie chodzi tu jednak o zwykłe grzanki, tylko coś znacznie ciekawszego, a przy tym jeszcze prostszego w przygotowaniu.
Co można zrobić z brokułami na szybko?
Jeśli nie przepadasz za gotowanymi brokułami, postaw na świeżą, chrupiącą wersję i przygotuj z nich sałatkę. Najlepiej sprawdzi się do niej klasyczny sos cezar, ale przygotowany w wersji wysokobiałkowej, czyli na bazie serka wiejskiego. Zrobienie takiego dressingu to bułka z masłem, bo trzeba tylko zblendować serek z musztardą, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, anchois, parmezanem oraz przyprawami. Już po chwili miksowania powstanie z tego idealnie gładki sos, który fantastycznie łączy się z chrupkimi surowymi brokułami.
Ale jeśli sałatka cezar, to nie może zabraknąć rumianych grzanek, a tym razem pojawią się one w nieco innej wersji. Znaleźliśmy pomysłowy przepis, w którym zamiast kawałeczków chleba podsmażonych na patelni, na wierzch sałatki używa się kruszonki z panko, czosnku i skórki cytrynowej. Wszystko to podsmaża się przez chwilkę na patelni z odrobiną oliwy i w ten sposób powstaje genialna posypka, która smakuje i chrupie jeszcze lepiej niż klasyczne grzanki.
Zobacz pełny przepis poniżej i spróbuj odtworzyć go we własnej kuchni, a tak przygotowana sałatka cezar z brokułami z pewnością. skradnie serca wszystkich domowników.
Sałatka cezar z brokułami
Składniki:
- 1 brokuł,
- pół szklanki serka wiejskiego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- ćwierć szklanki tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
- 3/4 łyżeczki musztardy dijon,
- pół łyżeczki pasty z anchois,
- ćwierć łyżeczki soli,
- po małej szczypcie pieprzy czarnego i cayenne,
- sok z cytryny.
na kruszonkę:
- 3/4 szklanki panko,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- pół szklanki tartego parmezanu,
- szczypta soli,
- odrobina startej skórki z cytryny.
Przygotowanie:
- Brokuł dokładnie umyj i osusz, a potem podziel go na malutkie różyczki. Przesyp wszystko do dużej miski.
- W oddzielnym naczyniu zrób sos, czyli zblenduj serek wiejski z oliwą, parmezanem, sokiem z cytryny, musztardą, przyprawami i anochois.
- Na patelni przygotuj kruszonkę z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, skórki cytrynowej i panko. Całość dopraw solą i podsmażaj, aż bułka stanie się rumiana i bardzo chrupiąca.
- Brokuły polej sosem i wymieszaj, a na wierzch wysyp złocistą kruszonkę i jeszcze trochę tartego parmezanu.
Źródło: Instagram.com/kalejunkie
















