Zapiekanka z kurczaka to świetny pomysł na obiad na 2 dni. Robiona w leniwy sposób, wychodzi mimo to soczysta i pełna smaku. Sprawdź i odtwórz przepis kucharza. Jeśli coś zostanie, odgrzejesz ją kolejnego dnia i podasz np. z brązowym ryżem lub niepaloną, łagodną kaszą gryczaną. Możesz też zapakować sobie taki zestaw do odgrzania w pracy. Oba dodatki są sycące i będą bardzo dobrze zgrywać się z głównymi składnikami w białym, gęstym sosie.

Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i warzywami z przepisu Tomka Strzelczyka?

Pan Tomek nie podsmaża wcześniej kurczaka. Kroi go, przyprawia i od razu układa na dnie naczynia żaroodpornego. Na tym rozkłada naprzemiennie różyczki brokułów i kalafiora i zalewa taką prostą kompozycję sosem beszamelowym z dodatkiem wcześniej podsmażonej cebulki, która dodatkowo wzmacnia jego smak. 

Co zrobić, by kurczak i reszta składników nie wyschły w piekarniku podczas pieczenia? Mleczny, kremowy sos to nie wszystko. Kucharz nakrywa wierzch zapiekanki zwilżonym i pogniecionym lekko papierem do pieczenia, a następnie owija całość folią aluminiową. Tak pieczone danie zachowa soczystość.

Po upływie tego czasu pan Tomek dorzuca starty żółty, dobrze topiący się ser i zapieka całość ponownie, ale krócej, przez 15-20 minut. Już bez przykrycia, tak, by całość złapała lekki rumieniec. Zanim pokroisz zapiekankę z kurczaka, daj jej chwilę odpocząć na blacie. W tym czasie większość płynów się wchłonie. Wszystkie składniki się zetną, połączą i nie będzie zbyt dużo wody w naczyniu.

Przepis na zapiekankę z kurczaka z kalafiorem i brokułami 

Składniki:

  • 2 większe filety z kurczaka
  • 1/3 kalafiora
  • 1 brokuł
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g żółtego sera
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w kostkę filety z kurczaka i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  2. Podziel brokuł i kalafior na niewielkie różyczki, poukładaj na wierzchu w formie z kurczakiem.
  3. Zrób sos: pokrój cebulę w niewielką kostkę. Zeszklij na maśle, na patelni. Dodaj mąkę, przemieszaj i podsmażaj chwilę, aż mąka z cebulą się zezłocą.
  4. Jednocześnie cały czas mieszając, dolewaj partiami mleko. Zetrzyj do sosu pół łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej w całości).Dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i zalej kurczaka z warzywami w naczyniu żaroodpornym. 
  5. Przykryj zapiekankę zwilżonym i wygniecionym papierem do pieczenia, owiń dodatkowo folią aluminiową błyszczącą stroną na zewnątrz - jak pan Tomek. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piecz 35 minut.
  6. Po upływie tego czasu odwiń, posyp żółtym serem i piecz jeszcze ok. 15-20 minut, aż wierzch zapiekanki z kurczakiem i warzywami lekko się zrumieni.

Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (Facebook).