W ostatnim czasie na naszym kanale messengerowym na Facebooku królują niepodzielnie takie dania jak kotlety mielone czy ziemniaki w wielu odsłonach. Przeglądając te wpisy rzeczywiście aż zgłodniałem, ale jednocześnie poczułem potrzebę, by dorzucić do takich „konkretów” jakiś bardziej orzeźwiający dodatek.
Co zrobić z brokułów?
Ta idea połączyła się z inwazją tanich brokułów w sklepach (mamy w końcu jesień). Efekt tego wszystkiego mógł być tylko jeden – z zakamarków mojej pamięci odkopałem stary, sprawdzony przepis na brokuł po chińsku.
Przyrządzenie tego przepysznego dodatku do drugiego dania znaczniej odbiega od tego, jak my Polacy zwykliśmy traktować to zielone warzywo. Nie ma tu miejsca na długaśne gotowanie i w rezultacie wieczne jego rozgotowywanie. Ideą chińskiego podejścia do brokułu jest jego zblanszowanie, a następnie podsmażenie. I to nie byle jakie, ale za to z wyjątkowo aromatycznymi dodatkami.
Czy brokuł po chińsku to tylko dodatek do obiadu?
Zanim jednak przejdę do szczegółów przepisu, pora na jeszcze jedno małe wyjaśnienie. Brokuł wcale nie musi być tylko i wyłącznie dodatkiem do drugiego dania. W towarzystwie smażonego tofu lub kurczaka oraz pieczarek śmiało może uchodzić za pełnoprawne danie, czyli takie które nasyci nawet największe głodomory.
Zanim jednak przejdziesz do dalszego eksperymentowania z zielonym warzywem tak jak na obrazku poniżej, pora na bazowy przepis, z koniecznym dodatkiem czosnku i imbiru.
Getty Images, ALLEKO
Przepis na brokuł po chińsku
Składniki:
- 1 brokuł
- 4-5 ząbków czosnku
- Kawałek imbiru (jego wielkość powinna odpowiadać ilości przygotowanego czosnku)
- Sól
- Olej
- Ocet ryżowy lub zwykły
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sosu rybnego lub ostrygowego
Przygotowanie:
- Przygotuj brokuł do gotowania. Podziel go na różyczki. Tak przygotowane warzywo włóż do gorącej wody z odrobiną soli i oleju. Gotuj przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wrzuć ostrożnie brokuł do lodowotaej wody, by zatrzymać proces obróbki termicnzej.
- Przygotuj sos. W tym celu wymieszaj ocet, cukier, sos rybny, mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) i odrobinę wody.
- W dużej patelni lub w woku podsmaż na oleju obrany i posiekany drobniutko imbir i czosnek. Wystarczy ok. 15 sekund na dużym ogniu. Następnie dodaj zblanszowany uprzednio brokuł. Podsmażaj brokuł przez ok. 1-2 minuty, po czym dodaj sos. Gdy ten „oblepi” warzywo, danie jest gotowe.
Smacznego!

















