Nie spodziewałam się, że do mojej kuchni trafi coś tak wyjątkowego akurat dzięki… siostrzenicy. Przyjechała do mnie po pracy, postawiła na stole reklamówkę z Biedronki i powiedziała: „Ciociu, to musisz spróbować, zakochasz się od pierwszej łyżeczki”. Z torby wyjęła niewielki, elegancki słoiczek z serii Gusto Bello, podpisany Peperoncino Piccante. Już sam wygląd obiecywał coś specjalnego: szkło, oliwa o pięknym złotym kolorze, drobne plasterki papryczek chili pływające jak rubiny w słońcu.

Gusto Bello peperoncino piccante

Otworzyłam ten słoiczek następnego dnia i dodałam jego zawartość do makaronu, który w założeniu miał być szybkim obiadem bez większej finezji. Okazało się jednak, że kilka kropli oliwy z chili potrafi odmienić charakter całego dania tak, jakby ktoś postawił przede mną talerz z małej sycylijskiej trattorii. Aromat świeżo tłoczonej oliwy najwyższej jakości miesza się tu z ostrością papryczek, ale jest to ostrość niezwykle przyjemna, okrągła, niemal elegancka. Zupełnie inna niż ostre produkty z taśmy, które parzą gardło, a nie niosą głębi smaku.

peperoncino BiedronkaRedakcja MojeGotowanie.pl

Chili z tego słoiczka ma wyczuwalny charakter, ale jednocześnie delikatnie podkreśla potrawę, zamiast dominować nad pozostałymi składnikami. Oliwa extra virgin spełnia tu rolę nośnika całego bukietu aromatów, dzięki czemu nawet najprostszy makaron, kromka bagietki czy porcja pieczonych warzyw nabierają włoskiej lekkości i głębi. Czasem dodaję odrobinę do pizzy, czasem do marynaty do kurczaka, a bywa, że mieszam łyżeczkę z odrobiną soku z cytryny, tworząc szybki sos do grillowanych warzyw i za każdym razem efekt jest niesamowity. Ostatnio rodzina przecierała oczy ze zdziwienia, że takie rzeczy można kupić w Biedronce.

Pyszności z serii Gusto Bello

Najbardziej zachwyca mnie właśnie ta uniwersalność. Wystarczy łyżeczka peperoncino, by zwykłe aglio e olio zamieniło się w danie z charakterem. Risotto zyskało elegancki pazur, jajecznica przestała być banalna, a pieczone ziemniaki nabrały włoskiego temperamentu. Oliwa przenika dania powoli, otulając je smakiem, który nie potrzebuje dodatkowych przypraw, bo wszystko dzieje się samo.

To właśnie produkty z serii Gusto Bello: włoskie, intensywne, przemyślane, wyglądające jak sprowadzone wprost z południa Europy. Papryczki w oliwie z pierwszego tłoczenia mają w sobie coś, czego brakuje wielu podobnym produktom, czyli prawdziwość. To smak, który faktycznie przenosi człowieka do Italii.

Cena 9.99 zł jest naprawdę niewygórowana, zwłaszcza kiedy pomyśli się o jakości i o tym, jak wiele dań można odmienić dzięki jednemu słoiczkowi. Włoska kuchnia często opiera się na prostocie i świetnych składnikach i ten produkt oddaje to podejście idealnie.