Jeśli wybierasz się w najbliższych dniach na zakupy do Biedronki, zajrzyj do alejki ze słoikami. Zauważyłam tam produkt, którego wcześniej nie widziałam w sprzedaży, w dodatku objęty promocją „supercena przy zakupie dwóch”. Dzięki niższej cenie mogłam kupić na zapas i „zachomikować” sobie parę słoików na sylwestrową imprezę z przyjaciółmi.   

Po jakie greckie słoiki warto sięgnąć w Biedronce?

Jeśli lubisz produkty z charakterem, ten produkt może ci się spodobać. W Biedronce złapiesz teraz przepyszne i niezwykle oryginalne w smaku oliwki kalamata wędzone drewnem dębowym greckiej marki Ektos. Brzmi jak przysmak z małej tawerny na wyspie? Dokładnie tak! Takie oliwki ostatnio jadłam parę lat temu w czasie urlopu na Krecie i aż do dziś nie mogłam nigdzie znaleźć tego smaku i aromatu.

W dodatku teraz te oliwki są w supercenie! Przy zakupie dwóch słoików każdy wychodzi po 6,99 zł. W środku masz 180 g oliwek po odsączeniu (340 g z zalewą), a więc całkiem sporo gotowego produktu. Do tego skład jest krótki i prosty: oliwki kalamata, woda, sól morska i ocet winny. Bez żadnych zbędnych dodatków.

Ci ważne, promocja w Biedronce obejmuje również inne oliwki marki Ektos, więc wędzone kalamaty możesz kupić w duecie np. z oliwkami nadziewanymi migdałami i mieć jeszcze więcej inspiracji do przygotowania sylwestrowych przekąsek. 

Dlaczego warto? To zdecydowanie nie są zwykłe słone oliwki kalamata, jakie znasz z sałatek. Te mają lekko dymny, przyjemnie wędzony aromat. Smak jest wyraźny, oryginalny, a jednocześnie nie męczy. Pasuje do wszystkiego, co potrzebuje trochę wytrawnej głębi. Na sylwestra sprawdzą się świetnie, bo zrobią robotę nawet w najprostszych przekąskach. Ja na dzień dobry przygotowałam hummus z dodatkiem wędzonych oliwek. Wyszedł genialny! Od razu pojawiło mi się w głowie więcej pomysłów na wykorzystanie tego produktu. 

Fot. redakcja Mojegotowanie.pl

Jak smacznie wykorzystać oliwki kalamata wędzone drewnem dębowym?

Poniżej podrzucam ci 10 moich pomysłów, jak wykorzystać je w sylwestra lub na inną imprezę, na której rządzą przekąski. Większość zrobisz w kilka minut, a efekt będzie taki, jakbyś szykował coś dużo bardziej wymyślnego.

Deska przekąsek z twistem

Połóż oliwki na desce obok serów, kabanosów, suszonych pomidorów, orzechów i winogron. Ten wędzony posmak fajnie przełamuje łagodne sery, a przy okazji robi z deski coś bardziej „na wieczór”, nie tylko do chrupania.

Sylwestrowy dip oliwkowy

Posiekaj oliwki drobno, dodaj łyżkę jogurtu greckiego, odrobinę oliwy i szczyptę pieprzu. Możesz dorzucić też starty czosnek.Efekt to gęsty, wytrawny dip do nachosów, grissini albo zwykłych krakersów.

Sałatka z makaronem i oliwkami wędzonymi

Ugotuj krótki makaron, wystudź. Dorzuć te oliwki, suszone pomidory, rukolę, kawałki mozzarelli i polej oliwą z odrobiną octu winnego. Wędzone oliwki kalamata dodają mnóstwa smaku, dzięki czemu nie musisz już specjalnie kombinować z przyprawami.

Koreczki do ręki

Nadziewaj na długą wykałaczkę oliwkę, kuleczkę mozzarelli, liść szpinaku, kawałek salami i pół pomidorka koktajlowego. Wędzona oliwka w takim zestawie gra pierwsze skrzypce, nawet jeśli koreczek jest najprostszy na świecie.

Fot. Getty/iStock, LauriPatterson

Roladki z tortilli

Posmaruj tortillę serkiem śmietankowym albo hummusem, ułóż plastry szynki, kilka oliwek i garść sałaty. Zwiń ciasno, pokrój na roladki. To przekąska, która znika pierwsza, bo ma przyjemny kontrast smaków.

Tosty na ciepło z oliwkami

Na bagietkę daj ser, oliwki, cienkie plastry pomidora i kroplę oliwy. Zapiecz kilka minut. Wędzony aromat oliwek podkręci całość tak, że tosty będą smakowały jak z dobrej knajpki, a nie z domowego piekarnika.

Śledzie po grecku, ale w wersji sylwestrowej

Do śledzi w oleju dodaj oliwki, czerwoną cebulkę, natkę pietruszki i odrobinę soku z cytryny. Wędzony smak świetnie pasuje do ryby i robi z klasycznych śledzi coś nowego, bez wielkiej pracy.

Jajka faszerowane z wędzonym akcentem

Zrób farsz z żółtek, majonezu, musztardy i posiekanych oliwek. Wypełnij białka, posyp pieprzem. Takie jajka mają wyrazisty, lekko dymny smak, a na stole wyglądają bardzo apetycznie.

Pizza na szybko

Masz gotowy spód albo ciasto francuskie. Posmaruj sosem pomidorowym, dodaj ser, oliwki, cebulę i jakąś wędlinę. Wędzone oliwki sprawią, że nawet najprostsza pizza będzie miała charakter.

Smakowite oliwki w cieście francuskim

Owiń każdą oliwkę małym paseczkiem ciasta francuskiego, posmaruj jajkiem, posyp sezamem i zapiecz. To hit do chrupania przy filmie albo podczas odliczania do północy. Małe, ciepłe kąski z dymnym środkiem robią naprawdę świetne wrażenie.