Jeśli chcecie mieć obfite plony latem, powinniście odpowiednio przygotować nasiona jeszcze przed wysiewem, a najlepiej działa na nie specjalna kąpiel wzmacniająca. Dzięki niej każde nasionko wykiełkuje szybciej, będzie odporniejsze na choroby i lepiej się rozwinie. Co więcej, nie potrzebujecie do tego żadnych środków ze sklepów ogrodniczych, a tylko i wyłącznie 2 składników, które masz w kuchni. Sprawdźcie, jak to zrobić krok po kroku, aby w sezonie cieszyć się dorodnymi roślinami.
Dlaczego warto namaczać nasiona przed sadzeniem?
Przed wysianiem nasiona są w stanie spoczynku, a ich kiełkowanie wymaga odpowiednich warunków, takich jak wilgoć, ciepło i dostęp powietrza. Bez właściwego przygotowania mogą długo leżeć w ziemi, ale niektóre z nich nawet wcale nie wykiełkują, dlatego warto stosować moczenie nasion. To banalnie prosty proces, który przynosi wiele korzyści:
- przyspiesza kiełkowanie,
- zwiększa odporność na choroby grzybowe i bakteryjne,
- eliminuje pleśń i zgniliznę,
- wzmacnia młode siewki,
- zwiększa plonowanie roślin w późniejszym okresie.
Jak zrobić wzmacniającą "kąpiel" dla nasion?
Jednak moczenie w samej wodzie nie wystarczy i potrzeba tu składników, które naturalne wzmocnią i uodpornią nasionka. Na szczęście takie produkty można znaleźć w kuchni, bo do wykonania wzmacniającej mikstury potrzebne jest tylko:
- 250 ml ciepłej wody,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 łyżka suszonego rumianku (lub 1 torebka gotowej herbatki rumiankowej),
- woreczek strunowy.
Jak przygotować nasiona do sadzenia?
- Aby oczyścić nasiona z bakterii i grzybów wymieszaj 250 ml ciepłej (ale nie wrzącej) wody z połową łyżeczki czosnku granulowanego. Możesz też użyć świeżego czosnku – wtedy po prostu rozgnieć jeden ząbek i zalej go wodą.
- Następnie umieść nasiona na sitku, zalej je przygotowanym roztworem i odstaw na 3–6 godzin.
- Po namaczaniu przepłucz nasiona pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Jeśli od razu ich nie wysiewasz, pozwól im dobrze wyschnąć, aby nie spleśniały.
- Drugim etapem jest zabezpieczenie nasion przed ponownym rozwojem drobnoustrojów. W tym celu zaparz rumianek w 250 ml wrzątku, przykryj i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy napar przestygnie, skrop nim nasiona lub zanurz je na kilka minut. Następnie pozostaw nasiona do wyschnięcia na czystej, papierowej powierzchni.
Kiedy nasionka wykiełkują?
Przy odpowiednich warunkach nasiona powinny zacząć kiełkować już po 24–48 godzinach, ale codziennie kontroluj ich stan. Jeśli zobaczysz, że zaczynają wysychać, ponownie skrop je odrobiną naparu rumiankowego. Unikaj jednak nadmiaru wilgoci, bo może to spowodować ich pleśnienie. A gdy zobaczysz pierwsze kiełki, ostrożnie wyjmij nasiona, przesadź je do doniczek z wilgotnym podłożem i ustaw w miejscu z dostępem do światła.

















