Podczas gdy kartofle dla Polaka są przede wszystkim dodatkiem do dania głównego, dla Hiszpana pełnią rolę tapas, czyli niewielkich przekąsek. Błyszczą na stole zastawionym oliwkami, serami, chorizo, owocami morza lub okrągłymi krokietami.
Często idą w parze z wyrazistymi dodatkami (na przykład w towarzystwie patatas bravas nie zabraknie pikantnego sosu). Smażone ziemniaki po hiszpańsku zbiorą jednak wszystkie laury – i jako przystawka, i jako para idealna dla głównego dania.
Hiszpańskie dania z ziemniakami
Trudno sobie wyobrazić, żeby jakiś naród kochał ziemniaki bardziej niż polski, ale patrząc na listę hiszpańskich potraw ze skromnej bulwy, można odnieść wrażenie, że jest równie popularna w tym słonecznym iberyjskim kraju. Oto kilka przykładów, a jednocześnie dobrych pomysłów na kartoflaną ucztę:
- tortilla de patatas – czyli hiszpańska tortilla, okazałej grubości omlet z ziemniakami, klasyczna wersja nie potrzebuje nawet żadnych dodatków, wystarczą jajka, kartofle i oliwa.
- patatas a la riojana – smażone najpierw z czosnkiem, cebulą i chorizo, a następnie doprawione i podlane wodą, dzięki czemu kąpią się w apetycznym, czerwony, pikantnym sosie.
- zmarszczone ziemniaki (papas arrugadas) – właściwie nic innego niż ziemniaki w mundurkach gotowane w mocno osolonej wodzie (pierwotnie morskiej). Podawane do mięs lub z sosem jako przystawka.
- patatas a la importancia – obtoczone w mące i jajku, przez co zyskują po usmażeniu chrupką skorupkę. Podane w sosie z cebuli, czosnku, białego wina, szafranu i natki pietruszki.
- ziemniaki biedaka, czyli patatas a lo pobre – smażone powoli z cebulą, czosnkiem i papryką.
Ziemniaki po hiszpańsku – przepis
Składniki:
- 1 szklanka oliwy
- 1 kilogram ziemniaków
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- sól morska i czarny pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w kawałki na jeden kęs, o grubości około 2 cm.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni z grubym dnem. Wrzuć ziemniaki. Smaż je, mieszając co 3 minuty.
- Gdy ziemniaki się smażą, pokrój cebulę w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
- Po około 25 minutach sprawdź ziemniaki wykałaczką. Jeśli patyczek przebija środek bez problemu, możesz zdjąć je z patelni. Przecedź je przez sito, a tłuszcz zachowaj.
- Na tej samej patelni rozgrzej 1/4 oleju od smażenia ziemniaków. Wrzuć cebulę i czosnek. Podgrzewaj je na małym ogniu, mieszając, przez około 10 minut, aż się lekko zarumienią.
- Włóż smażone ziemniaki z powrotem na patelnię. Dodaj przyprawy. Dobrze wymieszaj.
- Przełóż ziemniaki z cebulą i czosnkiem na półmisek. Udekoruj natką pietruszki.
Jak podawać ziemniaki po hiszpańsku?
Hiszpańskie smażone ziemniaki z cebulą w polskich domach najlepiej sprawdzą się jako dodatek do mięsnych dań, takich jak:
- klasyczne kotlety mielone (lub takie z dodatkiem pieczarek lub cukinii),
- karkówka w sosie własnym,
- schab z kością,
- szaszłyki drobiowe lub z kiełbasą,
- boczek z grilla.
I wiele innych. Ale ponieważ są wyraziste w smaku (dzięki smażeniu w oliwie i wędzonej papryce), przydadzą się też do roślinnych potraw, na przykład do wegańskich steków z portobello, leczo (bez kiełbasy), pieczonych szparagów lub wegeburgerów.
Źródło: youtube.com/@SpainonaFork


















