Przepisów na ogórki musztardowe jest wiele, ale tylko ten od śląskiego kucharza jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Natomiast efekt wart jest każdej minuty poświęconej na przygotowanie tych ogórków. Lekko pikantne, słodkawe, a jednocześnie delikatnie ostre, wprost idealne pikle musztardowe.
Jak zrobić zalewę „na łyżki”?
Rączka robi prostą zalewę z wody i octu. Pozostałe składniki dodaje na łyżki: 8 łyżek cukru, po 2 łyżki miodu, musztardy i soli oraz 1 łyżka curry. W ten sposób powstaje mu bardzo aromatyczna, lekko żółtawa zalewa, która świetnie podkręca smak ogórków. W takiej zalewie możesz przygotować zarówno mniejsze warzywa, jak i te starsze, przerośnięte. Większe sztuki warto obrać (szczególnie jeśli mają grubą skórę) oraz usunąć z nich ziarenka (jeśli są bardzo duże). Ogórki wystarczy włożyć do słoików wraz z pozostałymi składnikami i zaleć musztardową zalewą. Kilka minut pracy, a efekt naprawdę genialny. Takie ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek na kanapkę lub do obiadu.
Getty/iStock, Richard Carson
Przepis na ogórki musztardowe Remigiusza Rączki
Z podanego przepisu wyjdą 4 słoiki z ogórkami.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- pół papryki czerwonej
- 1 marchewka
- pół cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście selera
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 8 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Składniki na zalewę:
- 2 litry wody
- 200 ml octu
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy np. sarepskiej
- 1 łyżka curry
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj cukier i sól. Całość zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj mód, musztardę i curry. Wymieszaj składniki łyżką, aż do połączenia.
- Następnie wyparz i osusz słoiki i zakrętki.
- Potem zajmij się warzywami. Paprykę pokrój w paseczki, marchew obierz i pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do każdego słoika włóż kilka pasków papryki, 3-4 plasterki marchewki, kawałek cebuli, ząbek czosnku oraz po 1 liściu selera. Dodaj ziele angielskie, gorczycę oraz liście liście laurowe.
- Następnie przygotuj ogórki. Odetnij z nich końcówki. Możesz je obrać, jeśli są większe i mają wyjątkowo twardą skórkę. Pokrój je w paski i ułóż pionowo w słoikach. Jeśli używasz przerośniętych ogórków, to usuń z nich nasionka.
- Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach i zakręć je szczelnie. Na koniec pasteryzuj je w piekarniku. Ustaw słoiki na blaszce tak, by się nie dotykały i włóż do zimnego piekarnika. Nagrzej go do 150 stopni i pasteryzuj przez pół godziny, licząc od momentu nagrzania.
















