Mięso mielone smażone na brokułach, to zupełna nowość. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tak oryginalnym posiłkiem. Znajduje się tu pokaźna porcja warzyw, dlatego możesz podać je nawet bez surówki. A jak czujesz, że będzie ci jej brakowało, to zrób coś prostego, np. marchewkę startą z jabłkiem, doprawioną tylko majonezem i łyżeczką chrzanu. Według mnie takie połączenie brokułu z mięsem mielonym jest wprost fenomenalne. Koniecznie musisz tego spróbować, bo naprawdę warto.

Składniki na smażony brokuł z mięsem

Duża część produktów wymienionych poniżej, to przyprawy. Dlatego lista może wydawać się długa, ale większość z nich znajdziesz w kuchennej szafce. A pozostałe być może masz w lodówce, a jak nie, to kupisz je w każdym sklepie.

  • 1 brokuł
  • 400 g mięsa mielonego
  • 50 ml passaty
  • 120 g startej mozzarelli (twardej, w kawałku)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżka masła zwykłego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu tartego (zmielonego lub rozgniecionego w moździerzu)
  • opcjonalnie: 4 goździki lub 1 szczypta mielonych
  • szczypta rozmarynu
  • 7 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić mięso mielone smażone na brokułach?

  1. Do mięsa mielonego dosyp sól i pieprz do smaku, a także kmin rzymski. Wymieszaj je dokładnie i formuj w kotlety.
  2. Na patelnię dodaj masło klarowane, rozgrzej je porządnie, a potem krótko przesmaż kotlety z mięsa mielonego. Zdejmij je i odłóż na bok, będą potrzebne później.
  3. Świeży brokuł umyj w całości. Odetnij łodygę. Nie oddzielaj różyczek, całą brokułową główkę pokrój w 2-centymetrowe plastry. Wybierz patelnię, do której w zestawie masz przykrywkę. Rozgrzej na niej masło klarowane i połóż na nim ostrożnie plastry brokułu. Obsmaż je z dwóch stron.
  4. Do miseczki przełóż passatę i koncentrat pomidorowy, posól i popieprz do smaku. Dosyp też oregano, rozmaryn i goździki (całe lub 1 szczypta w proszku), wymieszaj dokładnie. Sosem pomidorowym posmaruj plastry brokułu, znajdujące się na patelni.
  5. Na brokułach rozłóż kotlety z mięsa mielonego, dociśnij je tłuczkiem do ziemniaków, żeby wręcz rozpadło się na mniejsze kawałki. Posyp je mozzarellą, ustaw najmniejszy ogień i przykryj patelnię. Duś całość mniej więcej przez 5 minut.
  6. Na koniec, na serze ułóż plastry pomidora, posól je i popieprz. Mięso mielone smażone na brokułach trzymaj pod przykryciem jeszcze przez 10-15 minut. Przed samym podaniem, możesz dodatkowo posypać je parmezanem.

Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @smaczny.tv