Mój patent na pyszną rybę po grecku jest prosty i genialny. Zamiast smażyć ją w morzu tłuszczu, przygotowuję ją w piekarniku. Dzięki temu rybka nie „tonie” w oleju, a zapieka się apetycznie pod pierzynką z jarzyn. Unikam też w ten sposób zapachu smażeniny w całej kuchni. To teraz jeden z moich ulubionych świątecznych przepisów. Ale zanim zabiorę się za pieczenie, idę do sklepu po odpowiedni produkt.

Jaką rybę wybrać do ryby po grecku?

Do tej potrawy najlepiej nadają się filety – bez skóry, bez ości, z dość zwartym mięsem. Możesz je kupić w dyskoncie pod domem, ale szczerze polecam dobry sklep rybny, gdzie jakość produktów jest dużo lepsza. Do ryby po grecku sprawdzi się nie tylko dorsz. Wybierz na przykład: 

  • mintaja – jest delikatny w smaku, ale mniej suchy niż dorsz, dobrze chłonie smak sosu
  • mirunę – ma lekko słodkawy smak i zwartą strukturę mięsa
  • łupacza – jeśli trafisz na filet, to będzie jeden z najlepszych zamienników dorsza
  • pstrąga tęczowego – do tego dania wybierz koniecznie świeże filety
  • halibuta – jest droższy, ale idealny do bardziej wykwintnej wersji dania
  • tilapię – jest tania, neutralna w smaku, sprawdzi się, jeśli dobrze ją doprawisz

Mrożone ryby też wchodzą w grę, ale pamiętaj, żeby rozmrażać je powoli w lodówce i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody.

Fot. Adobe Stock, Agnieszka Witczak

Przepis na rybę po grecku z piekarnika

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 łyżka cukru 
  • 4 filety z dorsza lub ryby, którą polecałam akapit wyżej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1 liść laurowy
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka octu 
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu 
  • 2 korzenie pietruszki 
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 
  • 200 ml wody
  • 2 kuleczki ziela angielskiego 

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki i pietruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Koncentrat pomidorowy przesmaż na 1 łyżce oliwy.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodaj starte marchewki i pietruszki. .
  5. Dopraw warzywa cukrem, słodką papryką, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość wymieszaj.
  6. Dolej wodę, dodajemy ocet i duś pod przykryciem.
  7. Rybę dokładnie osusz z każdej strony ręcznikiem papierowym.
  8. Filety ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oliwy. Dopraw rybę solą i pieprzem.
  9. Całość przykryj duszonymi warzywami wraz z sosem.
  10. Rybę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 30 minut. 

Tak przygotowana ryba po grecku z piekarnika smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będziesz zachwycony jej aromatem! A jeśli szukasz też innych przepisów na dania wigilijne i świąteczne, zapraszam cię serdecznie do dołączenia do naszego redakcyjnego kanału messenger. Codziennie dodajemy tam sprawdzone porady i wybrane receptury, jest w czym wybierać!