Mój patent na pyszną rybę po grecku jest prosty i genialny. Zamiast smażyć ją w morzu tłuszczu, przygotowuję ją w piekarniku. Dzięki temu rybka nie „tonie” w oleju, a zapieka się apetycznie pod pierzynką z jarzyn. Unikam też w ten sposób zapachu smażeniny w całej kuchni. To teraz jeden z moich ulubionych świątecznych przepisów. Ale zanim zabiorę się za pieczenie, idę do sklepu po odpowiedni produkt.
Jaką rybę wybrać do ryby po grecku?
Do tej potrawy najlepiej nadają się filety – bez skóry, bez ości, z dość zwartym mięsem. Możesz je kupić w dyskoncie pod domem, ale szczerze polecam dobry sklep rybny, gdzie jakość produktów jest dużo lepsza. Do ryby po grecku sprawdzi się nie tylko dorsz. Wybierz na przykład:
- mintaja – jest delikatny w smaku, ale mniej suchy niż dorsz, dobrze chłonie smak sosu
- mirunę – ma lekko słodkawy smak i zwartą strukturę mięsa
- łupacza – jeśli trafisz na filet, to będzie jeden z najlepszych zamienników dorsza
- pstrąga tęczowego – do tego dania wybierz koniecznie świeże filety
- halibuta – jest droższy, ale idealny do bardziej wykwintnej wersji dania
- tilapię – jest tania, neutralna w smaku, sprawdzi się, jeśli dobrze ją doprawisz
Mrożone ryby też wchodzą w grę, ale pamiętaj, żeby rozmrażać je powoli w lodówce i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody.
Przepis na rybę po grecku z piekarnika
Składniki:
- 2 cebule
- 1 łyżka cukru
- 4 filety z dorsza lub ryby, którą polecałam akapit wyżej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 2 marchewki
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oliwy
- 2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 200 ml wody
- 2 kuleczki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
- Marchewki i pietruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Koncentrat pomidorowy przesmaż na 1 łyżce oliwy.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj starte marchewki i pietruszki. .
- Dopraw warzywa cukrem, słodką papryką, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość wymieszaj.
- Dolej wodę, dodajemy ocet i duś pod przykryciem.
- Rybę dokładnie osusz z każdej strony ręcznikiem papierowym.
- Filety ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oliwy. Dopraw rybę solą i pieprzem.
- Całość przykryj duszonymi warzywami wraz z sosem.
- Rybę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 30 minut.
Tak przygotowana ryba po grecku z piekarnika smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będziesz zachwycony jej aromatem! A jeśli szukasz też innych przepisów na dania wigilijne i świąteczne, zapraszam cię serdecznie do dołączenia do naszego redakcyjnego kanału messenger. Codziennie dodajemy tam sprawdzone porady i wybrane receptury, jest w czym wybierać!
















