Przyciąga wzrok soczyście czerwonym sosem, kusi kawałkami warzyw, pachnie pomidorami i czymś jeszcze, z początku nieuchwytnym – słodkim, lekko pieprznym, ma nawet delikatną nutę wędzonki. Skojarzy ci się z węgierskim gulaszem, ale jest to bezmięsne danie, idealne na Wigilię. Pierwszoplanową rolę, obok wyrazistego warzywnego sosu, gra delikatna biała ryba, choć praktycznie jej nie widać spod gęstej pierzynki. Zobacz, jak podkręcić świąteczny klasyk i wnieść powiew świeżości do grudniowych przygotowań. Raz zrobisz i już nie wrócisz do wersji po grecku.  

Jaką rybę najlepiej wykorzystać?

By zrobić świetną rybę po węgiersku, sięgnij po dobrze oczyszczony filet. Bez skóry, bo i tak po „leżakowaniu" z warzywami straciłaby na chrupkości i zamieniła się w ciągnące się utrapienie. I bez ości – przejedź palcami po świeżym mięsie, żeby upewnić się, że nie kryją się w nim jeszcze jakieś ostre drobinki.

Najlepiej sprawdzą się takie ryby jak dorsz lub mintaj. To najczęściej wybierane gatunki do wersji po grecku, świetnie spiszą się i tutaj. Są łatwo dostępne, mają delikatne, ale wystarczająco zwarte mięso. Jeśli chcesz trochę poeksperymentować, możesz także sięgnąć po halibuta, łupacza lub pstrąga. Raczej nie licz na tłuste ryby o intensywnym smaku, takie jak łosoś, makrela, śledź lub karp. 

Ryba po węgiersku – przepis

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych
  • 1 jajko
  • ok. 6 łyżek mąki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Opłucz filety i osusz je ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Obtocz rybę w rozmąconym jajku, a następnie w mące. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż stanie się sprężysta i zyska rumiany kolor.
  3. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w kostkę. Część możesz pociąć w paski, które przydadzą się do dekoracji. 
  4. Zeszklij cebulę na głębokiej patelni. Dorzuć pozostałe warzywa, koncentrat, wszystkie rodzaje papryki i majeranek. Smaż wszystko przez około 5 minut. 
  5. Wlej przecier i bulion. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś warzywa przez około 10–15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Układaj rybę na zmianę z sosem na dużym półmisku lub w głębszym naczyniu szklanym lub ceramicznym. Wierzch możesz ozdobić natką pietruszki i paskami papryki.

Jak podawać rybę po węgiersku?

Ryba po węgiersku, podobnie jak ta po grecku, świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na gorąco. Ja zawsze przyrządzam ją z wyprzedzeniem, żeby oszczędzić sobie gorączki przygotowań. Wyjmuję ją kilkanaście minut wcześniej z lodówki, dekoruję zieleniną i podaję w ramach przystawki. Ale sprawdzi się także na piątkowy obiad. Możesz podać ją od razu po przygotowaniu albo odgrzać w piekarniku przed posiłkiem. Wystarczy zaserwować obok w koszyczku świeże pieczywo, ewentualnie przyrządzić ziemniaki lub ryż. 

Chociaż ryba po węgiersku jest tak dobra, że raczej nic nie zostanie ci po świętach, jeśli jednak porcja była za duża, możesz później przerobić ją na rozgrzewającą zupę. Sos warzywny podgrzej z mlekiem kokosowym i zmiksuj na aksamitny krem. Do środka włóż rozdrobioną na kawałki rybę.