Ryba po królewsku siostry Anastazji wpadła mi przypadkiem w oko, gdy przeglądałam książkę kucharską w poszukiwaniu imprezowych przystawek. W pierwszej chwili pomyślałam, że rybę po grecku będę przecież robić dopiero pod koniec grudnia, ale gdy dokładnie przeczytałam przepis, okazało się, że to strzał w dziesiątkę na andrzejki.
Prezentuje się trochę podobnie jak wigilijny przysmak, ale jest prostsza do wykonania, nie wymaga długiego duszenia warzyw. Warto przyrządzić ją dzień wcześniej, by dobrze się zamarynowała. Ma wspaniałe soczyste wnętrze i kwaskowy, czerwono-pomarańczowy sos, idealny do wycierania chlebkiem.
Czym się różni ta przystawka od ryby po grecku?
Obie potrawy mają tę samą bazę – smażoną rybę. Najlepiej wybrać białe, dość delikatne filety, na przykład dorsza lub mintaja. W wersji po grecku zwykle wystarcz obtoczyć mięso w mące, siostra Anastazja swoją rybkę dodatkowo pokrywa bułką tartą, dzięki czemu panierka jest jeszcze bardziej apetyczna. Oba wydania mają też sporo cebuli, która uduszona uwalnia dużo naturalnej słodyczy i ma duży wpływ na smak dania.
Na tym jednak podobieństwa się kończą. Podczas gdy ryba po grecku przykryta jest dużą ilością warzyw korzeniowych (marchewką, selerem, pietruszką) oraz mocno pomidorowym sosem, ta po królewsku „broni się" głównie cebulą. Smaży się ją na oleju, a potem łączy z zalewą octową ze skromny dodatkiem przecieru. W tak przygotowanej marynacie siostra Anastazja kąpie rybę, dzięki czemu potrawa zyskuje na wyrazistości.
Ryba po królewsku siostry Anastazji – przepis
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych
- 1 kg cebuli
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2–3 jaja
- 4–5 łyżek bułki tartej
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
- Pokrój filety na mniejsze części. Dopraw rybę solą i pieprzem. Panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmaż z obu stron na złoty kolor.
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę lub piórka. Podduś ją w oleju. Możesz także dorzucić paseczki papryki lub marchewkę, jeśli lubisz.
- Doprowadź do wrzenia wodę z octem, cukrem, solą i przecierem. Dodaj cebulę i gotuj wszystko jeszcze przez około 5 minut. Przestudź zalewę.
- Układaj smażoną rybę na półmisku na przemian z cebulą. Polej marynatą. Wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Jak podawać rybę po królewsku?
Rybę po królewski siostry Anastazji dobrze jest podawać na drugi dzień, po schłodzeniu, dzięki temu wszystkie smaki będą bardziej intensywne i wyraziste. Na półmisku warto położyć jeszcze kilka plasterków cytryny lub skórkę pokrojoną w zgrabne wstążki. Rybę możesz też rozłożyć na mniejsze naczynia – serwować ją na przykład w kokilkach lub miseczkach na przystawki.
Siostra Anastazja radzi podawać ją najprościej – z pieczywem. Dobrze sprawdzi się bagietka lub chleb razowy. Ryba po królewsku dobrze odnajdzie się wśród klasycznych przekąsek, takich jak sałatka jarzynowa i koreczki z kabanosa.
Przepis pochodzi z książki: „153 przetwory i dania mięsne siostry Anastazji", Anastazja Pustelnik, Wydawnictwo WAM

















