Jeśli do tej pory majonez kojarzył ci się tylko z nudnym, białym sosem o delikatnym smaku, to przepis Ewy Wachowicz zupełnie zmieni twoje podejście. Pokazała, jak w kilka minut przygotować domowy majonez, a potem w prosty sposób zmienić go w aromatyczne wariacje smakowe. Każdy z nich ma inny kolor i aromat, ale wszystkie mają jedną wspólną cechę - robi się je błyskawicznie i są o niebo lepsze od sklepowych wersji.

Domowy majonez "3 kolory" z przepisu Ewy Wachowicz

Domowy majonez to nieodłączny składnik wielu dań, ale zwykle kupuje się go w słoiczkach w sklepie. Ewa Wachowicz pokazuje jednak, że jego przygotowanie nie wymaga ani specjalistycznych urządzeń, ani umiejętności – wystarczy odrobina cierpliwości i dobre składniki. A potem… możesz już tylko eksperymentować. W tej wersji dostajemy bowiem przepis bazowy i aż trzy aromatyczne wariacje smakowe - z suszonymi pomidorami, bazylią i koperkiem. Zobacz, jak je przygotować i oczaruj gości na Wielkanoc. 

Majonez "3 kolory" - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ¾ szklanki oleju (najlepiej rzepakowego),
  • 2 żółtka jaj,
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Wbij żółtka do miski. Dodaj sól, musztardę i ocet winny.
  2. Wymieszaj wszystko dokładnie trzepaczką, aż składniki się połączą.
  3. Zacznij cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas mieszając. Rób to powoli, żeby majonez się nie zwarzył.
  4. Mieszaj do momentu, aż majonez uzyska gładką, gęstą konsystencję – powinien przypominać gęstą śmietanę.
  5. Gotowy majonez możesz od razu używać albo przechować w lodówce.
  • Majonez bazyliowy - Drobno posiekaj garść świeżych liści bazylii i wymieszaj je z 3 łyżkami domowego majonezu. Na koniec dopraw całość kolorowym pieprzem. 
  • Majonez koperkowy - Posiekaj pół pęczka świeżego koperku i wymieszaj go z 3 łyżkami domowego majonezu oraz 1 łyżeczką soku z cytryny. 
  • Majonez pomidorowy - Wymieszaj 3 łyżki domowego majonezu z 3 drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Dodaj pół łyżeczki słodkiej papryki i dokładnie połącz sos.

Źródło: ewawachowicz.pl

Z czym podać domowy majonez w kolorowych wersjach?

Taki domowy majonez w 3 kolorach genialnie podkręci zarówno zwykłe kanapki, ale i różne dania na gorąco. Szczególnie pasuje do różnego rodzaju domowych fast-foodów, czyli frytek, zapiekanek, wrapów i burgerów. Można go też podać jako sos do maczania nachosów czy przekąsek z ciasta francuskiego. A jeśli lubisz klasykę, zrób po prostu jajka z majonezem i szczypiorkiem w takiej kolorowej wersji.

Niezależnie od tego, jakie smaki majonezów przygotujesz, najważniejsze jest to, aby odpowiednio je przechowywać. Najlepiej robić to w szczelnym słoiku i koniecznie w lodówce. Trzeba też pamiętać, że domowy majonez nie może stać tam w nieskończoność i najlepiej spożyć go w ciągu 3–4 dni.