Jeśli do tej pory majonez kojarzył ci się tylko z nudnym, białym sosem o delikatnym smaku, to przepis Ewy Wachowicz zupełnie zmieni twoje podejście. Pokazała, jak w kilka minut przygotować domowy majonez, a potem w prosty sposób zmienić go w aromatyczne wariacje smakowe. Każdy z nich ma inny kolor i aromat, ale wszystkie mają jedną wspólną cechę - robi się je błyskawicznie i są o niebo lepsze od sklepowych wersji.
Domowy majonez "3 kolory" z przepisu Ewy Wachowicz
Domowy majonez to nieodłączny składnik wielu dań, ale zwykle kupuje się go w słoiczkach w sklepie. Ewa Wachowicz pokazuje jednak, że jego przygotowanie nie wymaga ani specjalistycznych urządzeń, ani umiejętności – wystarczy odrobina cierpliwości i dobre składniki. A potem… możesz już tylko eksperymentować. W tej wersji dostajemy bowiem przepis bazowy i aż trzy aromatyczne wariacje smakowe - z suszonymi pomidorami, bazylią i koperkiem. Zobacz, jak je przygotować i oczaruj gości na Wielkanoc.
Majonez "3 kolory" - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- ¾ szklanki oleju (najlepiej rzepakowego),
- 2 żółtka jaj,
- 1 łyżeczka musztardy miodowej,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Wbij żółtka do miski. Dodaj sól, musztardę i ocet winny.
- Wymieszaj wszystko dokładnie trzepaczką, aż składniki się połączą.
- Zacznij cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas mieszając. Rób to powoli, żeby majonez się nie zwarzył.
- Mieszaj do momentu, aż majonez uzyska gładką, gęstą konsystencję – powinien przypominać gęstą śmietanę.
- Gotowy majonez możesz od razu używać albo przechować w lodówce.
- Majonez bazyliowy - Drobno posiekaj garść świeżych liści bazylii i wymieszaj je z 3 łyżkami domowego majonezu. Na koniec dopraw całość kolorowym pieprzem.
- Majonez koperkowy - Posiekaj pół pęczka świeżego koperku i wymieszaj go z 3 łyżkami domowego majonezu oraz 1 łyżeczką soku z cytryny.
- Majonez pomidorowy - Wymieszaj 3 łyżki domowego majonezu z 3 drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Dodaj pół łyżeczki słodkiej papryki i dokładnie połącz sos.
Źródło: ewawachowicz.pl
Z czym podać domowy majonez w kolorowych wersjach?
Taki domowy majonez w 3 kolorach genialnie podkręci zarówno zwykłe kanapki, ale i różne dania na gorąco. Szczególnie pasuje do różnego rodzaju domowych fast-foodów, czyli frytek, zapiekanek, wrapów i burgerów. Można go też podać jako sos do maczania nachosów czy przekąsek z ciasta francuskiego. A jeśli lubisz klasykę, zrób po prostu jajka z majonezem i szczypiorkiem w takiej kolorowej wersji.
Niezależnie od tego, jakie smaki majonezów przygotujesz, najważniejsze jest to, aby odpowiednio je przechowywać. Najlepiej robić to w szczelnym słoiku i koniecznie w lodówce. Trzeba też pamiętać, że domowy majonez nie może stać tam w nieskończoność i najlepiej spożyć go w ciągu 3–4 dni.
















